Vitello tonnato: maslinovo ulje za prženje, 500 g telećeg buta, 2 žumanca,
10 ml bijelog vinskog sirćeta, 2 kašičice senfa, 2 kašike kapara, 150 ml suncokretovog ulja, 1 konzerva tunjevine, pola limuna, 2 fileta slanih inćuna, 75 g rukole, ekstradjevičansko maslinovo ulje u spreju, pola vezice peršuna.

Spaghetti aglio olio e peperoncino: 500 g suhih špageta, 4 česna bijelog luka, 1 ljuta paprika, pola vezice peršuna, maslinovo ulje za prženje, ekstradjevičansko maslinovo ulje, 50 g parmezana.
Još je potrebno: ubodni termometar, aluminijska folija, blender

Postupak pripreme:

Vitello tonnato

Zagrijte rernu na 100 stepeni Celzijusa. U tavi zagrijte malo ulja i propržite teleći but s obje strane tako da bude zlatnosmeđe boje. Teleći but stavite u pleh za pečenje i pecite u rerni dok meso ne postigne temperaturu od 48 stepeni (to traje 20-25 minuta). Izvadite meso iz rerne, prekrijte ga aluminijskom folijom i pustite da odstoji.

Za majonezu u blenderu izmiksajte žumance, sirće, senf, nekoliko kapara i malo soli i bibera, pa postepeno dodajte ulje. Tunjevinu ocijedite, dodajte je majonezi i miksajte u blenderu zajedno sa sokom limuna i filetima inćuna dok ne dobijete sos.

Rukoli dodajte ekstradjevičansko maslinovo ulje i stavite salatu na tanjir. Teleći but isijecite na tanke kriške, pa ih rasporedite po rukoli. Prelijte majonezom od tunjevine i pospite preostalim kaparima. Peršunov list nasjeckajte, pa njim pospite vitello tonnato.

Spaghetti aglio olio e peperoncino

U loncu s posoljenom vodom skuhajte tjesteninu tako da bude al dente.

Bijeli luk ogulite i nasjeckajte. Iz paprike izvadite sjemenke i nasjeckajte je. Nasjeckajte peršunov list. U loncu zagrijte malo maslinovog ulja i propržite papriku i bijeli luk tako da poprime boju.

Ugasite vatru i dodajte tjesteninu, peršunov list i malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Tjesteninu poslužite na tanjiru s nairendanim parmezanom.