Ako se još niste odlučili šta pripremiti za novogodišnju trpezu, evo nekoliko ideja sa kojima nećete “promašiti” naše nutricionistice Amele Ivković O’Relly.

Canapei sa batatom

Potrebni sastojci: 1 batat, 150 g svježih gljiva, rukola, crne masline, maslinovo ulje, so, bosiljak, kokosov maslac, klice i orasi po želji.

Postupak pripreme:

Batat isijecite na kolutove, posolite i premažite maslinovim uljem. Poredajte kolutove na papir za pečenje i kratko pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni, tek toliko da krompir omekša.

U tavu stavite kokosov maslac, pa dodajte sitno isjeckane gljive i dinstajte dok ne omekšaju. Pred sami kraj posolite i dodajte bosiljak.

Na kolutove batata redajte gljive, zatim sitno isjeckanu rukolu i crne masline sječene na kolutove. Po želji prelijte maslinovim uljem, ukrasite klicama i orasima.

Slani rolat

Za slani biskvit je potrebno: 6 jaja, 6 kašika brašna, 3 kašike mlijeka,
3 kašike vode, 1 kašika ulja, 1 kašičica soli, 1 kesica praška za pecivo,
oko 200 g špinata.

Fil: 1 čaša od 2 dcl pavlake, 300 g sitnog sira, 3 – 4 kisela krastavca.

Još je potrebno: 300 g sira trapista ili nekog drugog isječenog na tanke listiće, 300 g purećih dimljenih prsa tanko isječenih.

Postupak pripreme:

Pjenasto umutite bjelanca pa polako dodajite žumanca i mutite. Potom dodajte so, brašno, prašak za pecivo, promiješajte, pa dodajte mlijeko, vodu, ulje i špinat.

Izmiješanu masu izlijte u tepsiju (34 x 30) obloženu pek-papirom.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.

Vrući biskvit umotajte u rolat zajedno sa pek-papirom i ostavite da se hladi oko 30 minuta.

Ohlađenom biskvitu uklonite pek-papir, pa preko cijele površine premažite smjesu od krastavaca.

Zatim poredajte listove sira, pa preko sira stavite listove purećih prsa.

Uvijte lagano u rolat pazeći da biskvit ne popuca.

Ostaviti u frižider da se stisne, isijecite na kriške i poslužite.

Salata sa biftekom

Potrebni sastojci: zelena salata, rukola, cherry paradajz, indijski orah, biftek.
Dresing: 2 kašike meda, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike maslinovog ulja, kašika senfa.

Postupak pripreme:

Pomiješajte svo povrće, a krupne listove iscjepkajte na sitnije. Propržite indijske orahe da dobiju blijedo žutu boju.

Za to vrijeme na kokosovom maslacu ispržite biftek isjeckan na kockice ili trakice. Stavite soli i bibera po ukusu. Biftek možete zamjeniti teletinom ili piletinom.

Izmiješajte povrće sa mesom i indijskim orasima. Sve sastojke za dresing umutite da se dobro povežu i prelijte preko salate.

Zvjezdice sa kajmakom i ajvarom

Potrebni sastojci: 1 paket lisnatog tijesta, 500 g, 100 g kajmaka, 2 kašike ajvara, 1 žumanjak.

Postupak pripreme:

Na površini posutoj brašnom razvaljajte lisnato tijesto na debljini od oko 0,5 cm i pravite zvijezde oštrim i hladnim kalupom.

Stavite ih u pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje, pa svaku premažite žumanjkom koji ste pomiješali sa nekoliko kašika vode.

Dobro izmiješajte kajmak i ajvar, pa po kašičicu stavite u sredinu svake druge zvijezde.
Zvijezdama bez fila poklopite filovane tako da preljev od žumanjka dođe na fil.

Blago zalijepite zvijezdu cijelom površinom, ostavljajući malo zraka oko punjenja.

Zatim premažite žumanjkom i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 10 do 15 minuta ili dok se ne porumene.

Muffini sa ajvarom

Potrebni sastojci: 500 g jufke za pitu od heljdinog brašna, 4 jaja, 500 g jogurta ili kiselog mlijeka, 100 ml gazirane mineralne vode po potrebi, 3 kašike ajvara, ili ajvara sa maslinovim uljem, 200 g mladog bijelog sira, 1 kašika ulja, so po ukusu, susam za posipanje.

Postupak pripreme:

Umutite jaja i jogurt, posolite i po potrebi dodajte malo mineralne vode.
U drugoj posudi izmiješati sir i ajvar.

Jufku dobro namočite u ovu smjesu, pa redajte u uljem podmazane modle tako da se jedna kora postavi kao osnova, na nju doda kašika smjese od sira i ajvara, a drugom namočenom jufkom sve se preklopi.

Ako ostane smjese od jaja njome dodatno prelijte muffine, pa ih pospite bijelim susamom.
Pecite u rerni na 200 stepeni 15 minuta dok se muffini ne podignu i ne postanu zlatne boje.

Muffine poslužiti sa ajvarom i jogurtom.

Čokoladni keksići sa đumbirom i kremom

Potrebni sastojci za keksiće: 1 velika šolja mljevenih oraha, 1 velika šolja brašna od pira (jedna od najstarijih vrsta žitarica porijeklom iz Azije), 2 kašike sirovog kakao praha, 4 kašike meda, 1 kašičica sode bikarbone, 1 kašičica himalajske soli, 3-4 kašičice đumbira u prahu, 3 kašičice cimeta u prahu, 2 kašike kokosovog maslaca, 3-4 kašike običnog maslaca, 1 jaje.

Fil: 1 šoljica indijskog oraha, malo stevije u prahu.

Postupak pripreme:

U posudi pomiješajte sve suhe sastojke (mljevene orahe, brašno, kakao prah, so, sodu bikarbonu, cimet u prahu, đumbir u prahu). U blender stavite kokosov maslac, obični maslac, 1 jaje, 4 kašike meda i sjedinite sve sastojke.

Zatim dodajte sve suhe sastojke i sjedinite ih. Stavite smjesu u providnu foliju i držite je u frižideru sat.

Redajte na papir za pečenje. Pecite 15 min na 160 stepeni i vodite računa da ne zagore.
Od loptica nakon pečenja dobit ćete oblike keksića.

Za to vrijeme pripremite kremu od indijskih oraha. Držite ih tokom noći potopljene u vodi, a ujutru procijedite. U blenderu sa malo vode i izblendirajte da dobijete gustu kremu.

Kada se keksići ispeku, uzmite jedan keksić filujte kremom, pa preklopite drugim keksićem. Tako radite dok ne potrošite sve keksiće i kremu.

Mini čokoladice

Potrebni sastojci: 2 manja obarena batata, 1 šolja mljevenih lješnika, 2 kašike kokosovog ulja, med po želji, maslac, 3 kašike kokosovog ulja, 3 kašike sirovog kakao praha, 1 kašika meda.

Postupak pripreme:

U posudi pomiješajte obareni batat, mljeveni lješnik, kokosovo ulje i med. Za sve to možete koristiti blender.

Kada se svi sastojci sjedine, stavite ih u kockastu posudu ili kalup ili stavite u zamrzivač.

Kada se stegne isjeckajte na sitnije kocke, pa svaku kocku tako zaleđenu uvaljajte u otopljenu čokoladu sa maslacem.

Zdrave čokoladice čuvajte u frižideru.