U nedavno emitiranoj epizodi video serije “Go Ask Anna,” slavne urednice magazina “Vogue,” Anne Wintour, fan je pitao modnu ikonu šta treba obući ako idete na intrvjuu za posao.

Anna je odgovorila da je jedna od najvećih grešaka, koju možemo napraviti, da obučemo nešto što nije reprezentativno za tu osobu.

– Vaša odjeća trebala bi komunicirati kako vidite sebe, jer bez obzira s kim razgovarate, morate se sjetiti da ne zapošljavamo vašu odjeću. Vaša garderoba neće obaviti posao za vas – kaže Wintour.

Najprodavanija autorica knjiga o managementu Suzy Welch kaže da odjeća koju nosite može imati značajan utjecaj na vašu izvedbu na intervjuu za posao.

– Odjeća čini da se osjećate na određeni način, a tokom intervjua trebali biste se dobro osjećati – kazala je Welch za CNBC.

Prije odluke o vašem outfitu za nadolazeći intervju, Welch predlaže da napravite neka istraživanja kako biste dobili osjećaj o kulturi kompanije i načinu oblačenja kako biste bili sigurni da se ne ističete iz pogrešnih razloga.

– Poznajem studenta sa Stanforda koji je sjedio na parkiralištu firme dan prije razgovora u Seattleu kako bi provjerio šta zaposlenici nose. Stvarno je želio taj posao i dobio ga je – kaže Welch.