Sve je spremno za premijerno izvođenje predstave “Je li to samo san? (Priče iz Sarajevske žičare)” koja će biti odigrana u petak, 1. marta u 18 sati u Međunarodnom centru za djecu i omladinu “Novo Sarajevo” na Grbavici.

Završne pripreme protječu u sjajnoj atmosferi, otkriva reditelj Mario Drmać dodajući da s glumicom Dinom Mušanović i glumcem Adisom Omerovićem iz dana u dan predano radi kako bi i najsitnije detalje doveli do savršenstava.

Ističe da je ovo izuzetna prilika za sve školarce da na zabavan i edukativan način čuju zanimljive priče i legende o sarajevskim mostovima, ćuprijama, sokacima, muzejima, mahalama, kulama, česmama i samoj žičari.

– Za sve posjetitelje premijere, kao i onima koji će prisustvovati reprizama 2. marta u 18 sati i 3. marta u 12 sati, pripremili smo lijepo iznenađenje, a o čemu se radi, saznat ćete uskoro. Do premijere je ostalo malo vremena, pa požurite po svoje karte – poručuje Drmać koji se, osim za režiju, pobrinuo i za scenografiju, kostime i izradu maski.

Ovaj pozorišni komad, nastao prema tekstu Žanete Trišić-Bajramović, na interesantan i bajkovit način opisuje važnost Sarajevske žičare za grad Sarajevo, a način na koji autorica opisuje njeno prožimanje kroz kulturno-historijski život glavnog grada BiH sasvim je poseban. Kroz čudnovate zgode bake i djeda, dječaka i djevojčice, Trišić-Bajramović je oživjela sarajevsku legendu. Putujući žičarom likovi u predstavi otkrivaju postoje li vile i jesu li one samo san?

Predstavu prožimaju muzika, ples i humor, a glumac Adis Omerović ne krije da s velikim nestrpljenjem iščekuje trenutak kada će s kolegicom Mušanović djecu i odrasle povesti na ovo čarobno putovanje žičarom.

– Pripremili smo predstavu drugačiju od onih na koje su djeca navikla. Radili smo u vrlo pozitivnoj atmosferi i jako se radujem premijeri, jer želim oslušnuti reakcije naše najdraže publike – iskren je Omerović.

Predstava “Je li to samo san (Priče iz Sarajevske žičare)” namijenjena je djeci uzrasta od 6 do 12 godina. Realizirana je u koprodukciji Udruženja “Medija-Art” i “Mundo Mondo” te Centra za djecu i omladinu “Novo Sarajevo,” uz finansijsku podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Gradske uprave Grada Sarajeva.