Predstava na engleskom jeziku: “Beskrajna priča” 16. marta premijerno u Pozorištu mladih Sarajevo

U predstavi igraju: Alma Merunka, Mario Drmać, Belma Lizde- Kurt, Edhem Husić, Christopher Peditto, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Elma Ahmetović, Damir Kustura, Anita Memović, Suada Ahmetašević, Vuk Marinić, Sanda Merunka i Tara Memović

379
Plakat predstave

U Pozorištu mladih Sarajevo u petak 16. marta u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava “Beskrajna priča / The Neverending Story“ Michael Endea u režiji Christopher Peditta.

Adaptaciju teksta romana radio je David S. Craig, a scenografiju i kostimografiju Neira Sinanbašić. Za masku i šminnku pobrinule su se Naida Đekić i Maja Talović, koreografiju Ena Kurtalić, fotografiju Adnan Šahbaz, a vizuelni identitet dizajna Furkan Hizir.

U predstavi igraju: Alma Merunka, Mario Drmać, Belma Lizde- Kurt, Edhem Husić, Christopher Peditto, Sanin Milavić, Edin Avdagić, Elma Ahmetović, Damir Kustura, Anita Memović, Suada Ahmetašević, Vuk Marinić, Sanda Merunka i Tara Memović.

– Sa predstavom na engleskom jeziku, koju igraju naši glumci pozivamo sve one kojima je Sarajevo privremeni dom, a engleski sredstvo komunikacije, kao i naše najmlađe kojima je engleski jezik u školskim i vanškolskim aktivnostima od najranijeg doba učenja, da uživaju u svijetu bez granica i diskriminacije. Ovim projektom otvaramo i panel diskusiju na temu diskriminacije. “Beskrajna priča“ je klasično djelo svjetske literature za sve uzraste, koje nas vodi na putovanje u svijet beskrajne mašte i pohod protiv predrasuda, stereotipa, diskriminacija i zatvorenih svjetova u kojima je drugačije zabranjeno i završava u ništavilu.

Protiv ništa iz “Beskrajne priče“ izborilo se Pozorište mladih i njegov skoro cjelokupni glumački ansambl, koji je na ovom maštovitom putovanju brilijantno odgovorio na veliki izazov, prekoračio granice sopstvenih mogućnosti, limite jezika, a time simbolično i sve druge granice koje mislimo da nas razdvajaju i ograničavaju, kako bi iznio ovu izuzetno zahtjevnu pozorišnu produkciju- kazala je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Inače, važno je napomenuti da je autor “Beskrajne priče“, Michael Ende, jedan od najpoznatijih autora romana za djecu, čiji su radovi prevedeni na više od 40 jezika i prodani u više od 35 miliona primjeraka. Njegovo najpoznatije djelo klasične literature u žanru epske fantazije je “Beskrajna priča“, a adaptirano je na filmu, u pozorištu i operi. Prvi put se ova adaptacija romana izvodi u pozorištu u BiH. Predstava na engleskom jeziku sa prijevodom na bosanski, rađena je u koprodukciji sa Balkan American Theatre, i u saradnji sa The Dramatic Publishing Company of Woodstock.

Reditelj, Christopher Peditto, o predstavi kaže: “Živimo u doba digitalne tehnologije, a u “Beskrajnoj priči“ srećemo Fantastiku, svijet beskonačne mašte, bez koje naš svijet postaje mračno mjesto uskraćeno za ljubav i smisao. Boreći se za očuvanje ovih vrijednosti presretan sam da sarađujem sa Pozorištem mladih kako bi zajedno donijeli ovu koprodukciju sa nadom da ćemo inspirirati, zabaviti i osnažiti mlade ljude da koriste svoju maštu kako bi ostvarili svoje snove“.