Za tortu je potrebno: maslac za podmazivanje, 8 zelenih mahuna kardamoma,
225 g mljevenog badema, 100 g palente, 1 kašičica praška za pecivo, 225 g šećera, 225 g omekšalog maslaca, 3 jaja, rendana kora 3 velike narandže, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 50 g pistacija ugrubo isjeći, umućeno slatko vrhnje za serviranje.
Sirup: sok 2 velike narandže, 3 kašike meda, 2 kašičice ružine vodice.
Također je potrebno: kalup prečnika 20 cm.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni i podmažite kalup prečnika 20 cm, a potom dno obložite papirom za pečenje.

Izgnječite mahune kardamoma pomoću avana i tučka i izvadite sjemenke.

Zatim izmrvite sjemenke u sitni prah i stavite u posudu zajedno sa mljevenim bademom, palentom i praškom za pecivo.

U posudi mutiti šećer i maslac dok smjesa ne postane lagana i blijeda. Dodajte jaja jedno po jedno, pa poslije svakog dodavanja dobro umutite.

U ovu smjesu dodajte pripremljene suhe sastojke i promiješajte špatulom tako da se ovlaš sjedine.

Dodajte dvije trećine mesnatog dijela narandže zajedno sa ekstraktom vanilije i blago promiješajte.

Smjesu sipajte u pripremljeni kalup, stavite u rernu na srednju rešetku i pecite otprilike 40 minuta ili dok čačkalica ubodena u tortu ne bude izvađena čista. Izvadite iz rerne i iz kalupa i stavite na žičano postolje da se ohladi.

Za pripremu sirupa sve sastojke sipajte u malu šerpu i stavite na umjerenu vatru da krčka. Drvenim ražnjem izbušite rupe u torti dok se hladi, pa je prelijte polovinom sirupa, malo po malo, tako da se torta natopi.

Tortu pospite pistacijama, poprskajte ostatkom sirupa, pa pospite ostatkom mesnatog dijela narandže.

Poslužiti kriške torte sa malo umućenog slatkog vrhnja.