Pozorište mladih Sarajevo obnavlja nagrađivanu predstavu “Trg ratnika”

Predstava "Trg ratnika" nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli- kazala je glumica Belma Lizde Kurt

484

Pozorište mladih vraća na repertoar višenagrađivanu predstavu “Trg Ratnika” u četvrtak, 25. aprila u 20 sati. Intimna drama o ratnom stradanju ispričana je kroz vizuru dvoje djece, ujedno i naratora koje igraju Belma Lizde Kurt i Mario Drmać. Režiju potpisuje Dino Mustafić.

U drami “Trg ratnika”, Nick Wood nam, umjesto “skice rata”, nudi nevjerovatno precizan portret žrtava. Tjera nas da ismijemo svoje sopstveno (ne)znanje, da iznova provjerimo onu često rabljenu, a rijetko provjeravanu definiciju, – “Rat je sukob dvaju ili više zaraćenih strana”. Woodovi likovi/naratori su djeca i u tu naivnu definiciju nikako se ne uklapaju. Oni su žrtve, a njihovo stradanje je “proces”, a ne tek nesretan i prolazan trenutak.

Na ovim prostorima učili smo, nažalost ne iz knjiga, viktimologiju i srodne joj “znanosti”. Ova predstava je prilika da obnovimo svoje znanje i priznamo da je većina nas uplašena od “ponavljanja” Ispit je svaki dan.

– Predstava “Trg ratnika” nije samo potrebna u ovom momentu zbog aktuelne izbjegličke krize, već zbog globalne krize ljudskosti u koju smo zapeli- kazala je glumica Belma Lizde Kurt

Mario Drmać ističe da je važno da se ova predstava igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku, koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini.