Članovi porodice Charlia Chaplina uputili su apel za spasavanje Muzeja filma u Londonu, kojem prijeti zatvaranje, a nalazi se u zgradi u kojoj je bila bolnica i povezana je s djetinjstvom legendarnog komičara.

Muzej je u online peticiji naveo da mu prijeti izbacivanje iz zgrade “Lambeth Workhouse” na jugu Londona, u kojoj se nalazi 19 godina.

Uprava muzeja objasnila je da je pokušala kupiti zgradu po razumnoj cijeni kako je obećao vlasnik, SLAM, britanski organ povezan sa zdravstvom, da bi na kraju saznala da će zgrada biti prodata drugome po većoj cijeni.

– Zakup ističe u martu 2018. godine i lako se može desiti da budemo poslije izbačeni iz zgrade – navodi se u peticiji koju je potpisala 21.000 ljudi, a u kojoj se poziva vlasnik da pronađe rješenje s muzejom.

– Kao djeca pokojnog sr Charila Chaplina mi i naša djeca, potišteni smo saznanjem da postoji prijetnja Muzeju filma – navodi se u saopćenju pet članova porodice Chaplin, među kojima i kćerke glumca Geraldine Chaplin.

Porodica Chaplin navela je da je zgrada “igrala veliku ulogu u djetinjstvu glumca” rođenog u Londonu 16. aprila 1889. godine.

– On, njegova majka i polubrat, koje je ostavio otac, živjeli su u blizini zgrade i često su u nju odlazili da bi našli utočište. Njegova posljednja posjeta bila je u maju 1903. godine, kada je Chaplin imao 14 godina i tada uspio da odvede svoju majku u bolnicu koja je imala veliki mentalni poremećaj – navodi se u saopćenju porodice.

-To bolno iskustvo doprinijelo je oblikovanju jedinstvenog kreativnog talenta našeg oca – dodaje se u pismu u kojem se poziva na “spasavanje Muzeja za film”.

Vlasnik zgrade naveo je u izjavi za AFP da je kao državni organ u obavezi da proda zgradu po najboljoj cijeni, ali je izrazio spremnost da razmotri i druge ponude muzeja.