Posljednja projekcija u bh. prijestolnici: Dokumentarac “Scream For Me Sarajevo” 13. decembra u BKC-u

Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine

193

Projekcija filma “Scream For Me Sarajevo” bit će održana u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo 13. decembra, na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljenom Sarajevu.

Bit će to posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu. Film se prikazuje u suorganizaciji Prime Time produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je prikazan u više od 150 kina. Prime Time, producentska kuća iz Sarajeva, potpisala je ugovor za svjetsku kinodistribuciju sa poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu. Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma potvrđuju da je riječ o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu “Film sedmice” u okviru EDN-a (“European Documentary Network”). Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.