Emitovanje serije “Gorka osveta” (originalni naziv „Ouro Verde“, engleski “The Payback”), koja je u novembru prošle godine osvojila međunarodnu nagradu Emmy za najbolju telenovelu, u programu TV1 i Mreže počinje 05. februara. Riječ je o regionalnoj premijeri portugalske dramske serije, snimljene 2017. godine u 110 nastavaka.

“Međunarodna akademija televizijskih umjetnosti i nauka u znak priznanja za najbolje televizijske programe proizvedene i distribuirane izvan Sjedinjenih Američkih Država dodijelila je nagradu Emmy seriji “Gorka osveta”. Ponosni smo što će gledatelji TV1 i Mreže premijerno ne samo u BiH, nego i u regionu, moći pratiti ovu zanimljivu i kvalitetnu seriju, i to svakog dana, od ponedjeljka do petka u 17:20 sati“, kaže Sanjin Bećiragić, direktor TV1.

Glavne uloge u seriji “Gorka osveta” tumače Diogo Morgado i Joana de Verona, portugalski glumci s bogatom međunarodnom karijerom. Morgado je svjetsku popularnost stekao glavnom ulogom u američkom filmu “Božji sin” (Son of God), dok je Joana de Verona ostvarila više od 40 uloga u filmovima i serijama snimanim u Brazilu, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj i Italiji.

Gledatelje TV1 i Mreže od 30. januara očekuje još jedna serija – „Vatre Ivanjske“. Serija je nastala prema ideji poznate hrvatske književnice Diane Pečkaj Vuković, a mnogi TV kritičari slažu se u ocjeni da je to do sada najbolja telenovela u regionalnoj produkciji. Dokaz kvalitete je i činjenica da je seriju prikazivala italijanska nacionalna televizija Rai Uno.

Serija „Vatre Ivanjske“, u čijem su središtu intrigantni i složeni likovi koji se bore za ono što im pripada, u programu TV1 i Mreže ići će u terminu ponedjeljak-petak u 20:00 sati.

Informacije o serijama

Sinopsis:

Jorge Monforte je brazilski preduzetnik i vlasnik poljoprivrednog carstva Ouro Verde. Upravo je stekao značajan udio u kompaniji Banco Brandao Ferreira da Fonseca, koju vodi bogata i moćna portugalska porodica bankara na čelu sa Migelom Fererom de Fonescom. Jorge postaje član Upravnog odbora. Novost nije dobro prihvaćena u porodici Da Fonesca – opravdano sumnjaju u stvarne namjere ovog stranca.

Naime, Jorge Monforte je nov identitet Ze Marie Magalhesa, za koga su petnaest godina svi mislili da je mrtav. On se vraća u namjeri da osveti smrt svoje porodice.

Joao Magalhesa, otac Ze Marie, prije petnaest godina bio je finansijski direktor u kompaniji porodice Da Fonesca u vrijeme skandaloznog otkrića finansijske prevare u toj firmi i zloupotrebe kapitala. Joao je iskorišćen kao žrtveni jarac i firma ga optužuje za prevaru. Joao prijeti da će u javnosti iznijeti sav „prljavi veš“ iz kompanije, ukoliko se optužbe ne povuku. On i njegova porodica bivaju ubijeni, a cijela situacija je izlažirana kako bi izgledala kao ubistvo i samoubistvo.

Igrom slučaja, jedini preživeli je Jorge. Kada se probudi iz kome, Ze Maria je zbunjen i u početku se ne sjeća događaja. Potražiće Miguela, kako bi mu pomogao da pronađe posao. Istog dana upoznaje djevojku u koju se zaljubljuje, ne znajući da je ona Miguelova kćerka. Vremenom mu se vraća sjećanje i polako sagledava situaciju kakva jeste. Miguelova tajna više nije bezbjedna…

Vatre Ivanjske
Godina nastanka: 2014.
Žanr: Drama
Trajanje: 140×45′
Glavne uloge: Nevena Ristić, Slaven Španović, Filip Juričić, Doris Pinčić, Ksenija Pajić, Aleksandar Cvjetković

Sinopsis:

Mlada doktorica Ana Kolar, nakon iznenadne smrti svoje pomajke Tilde, dolazi u živopisno mjesto Ivanje vođena željom da tamo pronađe odgovore na pitanja o Tildinom tajanstvenom životu, kao i da otkrije istinu o velikom imanju i vinogradu koje je naslijedila. Upoznaje udovca Viktora, ne sluteći da je on sin samoprozvanog vlasnika njenog imanja.

Ana se sukobljava s Božom Magdićem, kojem je Tilda, prije više od dvadeset godina iz neobjašnjivih razloga, prepustila vođenje imanja. Međutim, Anino srce osvaja Božin sin Viktor. Ana i Viktor uvjereni su da će se za svoju ljubav moći izboriti, uprkos zlobnim uplivima zle Božine žene Elene i njene ljubomorne kćeri Klare.

Istovremeno se u Ivanju, nakon mnogo godina razdvojenosti, ponovo susreću dvije sestre, Elena i Dinka, ali i njihova zajednička ljubav iz mladosti, Petar Kolar. Dinka, sada uspješna advokatica udata je za ambicioznog Patrika Vidana, nikada nije preboljela Petra, a njen povratak u rodno mjesto poljuljat će Elenine planove. Osim što će se svim silama truditi sakriti grijehe iz prošlosti i zagorčati život sestri, Elena će istovremeno dati sve od sebe da osvoji svoju nikada prežaljenu ljubav, Petra.

Uprkos problemima koje u Ivanju zatiče, Ana osjeća da je sudbinski povezana s mjestom, ali i stijenom o kojoj joj je pomajka Tilda kao maloj pričala. Priča Dinke, Petra i Elene ogleda se u životnoj priči Ane i Viktora, a njihove sudbine se međusobno isprepliću pod teretom raznih izazova. Svi žele da se napokon riješe tajne duboko zakopane u Ivanju i tako konačno skine kletva s mjesta, te ostvari istinska ljubav i porodična sreća.