Fokača (focaccia) je tanka pogača s maslinovim uljem i maslinama, koja se priprema u mediteranskim zemljama, posebno u Italiji.

Osnovu čini tijesto za hljeb ili pizzu, ali se obavezno priprema s maslinovim uljem i dodaje mediteranski začin: ruztmarin, origano, majčina dušica, bijeli luk, suhi paradajz, sir, srdele…

Potrebni sastojci: 25 g svježeg kvasca, 400 g brašna, 15-20 maslina, 5 kašika maslinovog ulja, 1,5 dcl tople vode, so, mediteranski začini po želji.

Postupak pripreme:

Zdrobljeni kvasac umiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji desetak minuta.

U posudu za miješanje stavite brašno, napravite u sredini udubljenje, dodajte so, smjesu s kvascem, dvije kašike maslinovog ulja i toplu vodu. Mijesite10-15 minuta.

Tijesto premjestite u drugu posudu obloženu kuhinjskom posudom posutom brašnom. Ostavite na toplom dva do dva i po sata da se masa udvostruči.
Zatim dodajte pola maslina (isjeckanih), pa tijesto ponovo kratko promijesite, razvaljajte i stavite u podmazani okrugli pleh.Prekrijte ga vlažnom salvetom i ostavite da stoji još 30 minuta.

Zagrijte rernu na 200 stepeni.

Tijesto na više mjesta probušite viljuškom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem.

Pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni, pa smanjite na 180.

Pecite oko 25 minuta, a zatim fokaču izvadite iz rerne i ohladite na rešetki.