Upala sinusa ili, poplarno zvani – sinusitis – naziv je za upalu sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posljedica prehlade, bakterijskih i virusnih infekcija, alergija te reakcija na različite hemijske utjecaje.

Većina slučajeva upale uglavnom počinje običnom prehladom, koja je uzrokovana virusima.

Obična upala, prema riječima prof. dr. Fuada Brkića, specijaliste ORL i načelnika Klinike za bolesti uha, grla i nosa Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli, uglavno se spontano povuče u periodu od dvije sedmice.

Prof. dr. Brkić: Liječnje zavisi od uzroka upale

– U slučajevima jače upale dolazi do pojačanog stvaranja sekreta i zadebljanja sluznice nosne šupljine i sinusa, što uzrokuje blokade otvora sinusa i zadržavanje sekreta, čime se stvara plodno tlo za ubrzano razmnožavanje bakterija – kaže Brkić i dodaje da upale sinusa mogu izazvati i gljivice, a to se najčešće događa kod osoba koje pate od teških oboljenja, čiji je imunitet veoma oslabljen.

Kada se najčešće javlja upala sinusa i zbog čega?

– Pošto su upale paranazalnih sinusa vezane za gornje respiratorne puteve, svaka virusna upala gornjih respiratornih puteva može imati za komplikaciju upalu sinusa. Kako se prehlada najčešće javlja zimi, zbog dužih boravaka u zatvorenim prostorima sa suhim, zadimljenim ili zagađenim zrakom, smanjenom raznolikošću prehrane i povećanim konzumiranjem alkohola, pojava upale sinusa također, je najčešća baš u najhladnijem dijelu godine. Naravno, upale sinusa mogu se javiti i ljeti.

Naučna istraživanja su dokazala da duhanski dim može biti okidač za upalu sinusa.

– Poznato je da duhanski dim ima utjecaja na pojavu upale sinusa, jer on i njegove komponente negativno utječu na sluznicu sinusa, i na taj način pogoduju razvoju upale.

Neki ljudi su skloniji ovoj bolesti od drugih. Zbog čega?

– Mnogi su razlozi zašto su neke osobe sklonije upalama paranazalnih sinusa. Neki od njih su mehaničke prirode (iskrivljena nosna pregrada, polipi u nosu i druga oboljenja koja mogu ometati protok zraka kroz nos i sinuse), a drugi mogu biti alergijske prirode ili nekih autoimunih ili imunokompromitirajućih stanja.

Kako prepoznati upalu sinusa i kako se ona manifestira?

– Upala paranazalnih sinusa najčešće se prepoznaje kao bol u području lica ili čela koju prate povišena tjelesna temperatura, natečenost lica, iscjedak iz nosa, bol u zubima gornje vilice, te osjećaj “težine” u prednjem dijelu lica. Ovo su naravno, najčešći simptomi.

Dobra dijagnostika veoma je važna.

– Najvažnija, rekao bih! Tu spada prvenstveno specijalistički otorinolaringološki pregled, RTG sinusa i fiberendoskopija nosa i sinusa. Endoskopija je posebno bitna jer se najbolje vidi stanje na otvorima sinusa u dubljim dijelovima nosa, što klasičnim specijalističkim pregledom nije moguće. Pretraga je potpuno bezbolna, a može se primijeniti i kod djece koja su starija od pet godina. Time bi dijagnostika bila kompletirana, nakon čega je moguće utvrditi tačan uzrok tegoba.

Kako se liječi upala sinusa?

– Liječnje zavisi od uzroka upale. Ako je bakterijska upala, onda svakako treba uključiti antibitike prema brisu i antibiogramu. Ako je upala virusne etiologije, pacijentu se daju antivirotici. Naravno, uvijek može biti i alergijska podloga upale, pa se u tom slučaju moraju propisati i lijekovi za tretiranje simptoma alergije.

Kad se osoba upućuje na operativni zahvat sinusa?

– Operativnom tretmanu upale paranazalnih sinusa pribjegava se kod komplikacija upale (širenjem bolesti u okolne strukture – tzv. “sinusogene komplikacije”). Naravno, operativni zahvat na sinusima radi se i kod raznih tumora sinusa, polipa u sinusima i nosu, trauma i još nekih drugih rijetkih stanja.

Koliko osoba, kojoj je dijagnosticirana upala sinusa, smije koristiti kapi za nos?

– Postoje razni lijekovi koji se mogu aplicirati u nos kao kapi. Dekongestanti (lijekovi koji smanjuju otok sluznice) ne bi se trebali koristiti duže od pet do šest dana. Drugi lijekovi, kao što je fiziološka otopina, te razni pripravci na bazi fiziološke otopine, mogu se koristiti duže vrijeme.

Šta je važno učiniti kako bismo prevenirali upalu sinusa?

– Liječenjem i održavanjem prohodnosti nosa, liječenjem alergije (ako postoji), jačanjem imuniteta organizma i druge higijensko-dijetetske mjere pomoći će u preveniranju upale sinusa.

Koliko su efikasni tzv. “narodni lijekovi” u tretiranju upale sinusa?

– Inhalacije su vrlo efikasne. Zbog njihovog učinka često se preporučuju kao dodatna terapija kod upale nosa i sinusa.