Marie-Paule Benassi u petak je na okruglom stolu u Zagrebu objasnila zbog čega je Nutella, koja se prodaje u svim zemljama Evropske unije, ukusom drugačija od one iz Njemačke.

Proteklih godina različite studije u nekim državama članicama ukazale su da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i “starih” članica.

– Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle, te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept – odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na evropskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja italijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama – dodala je Benassi.

Ona je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u EU te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi.

Napomenula je kako u Evropskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima.

Kako prenose hrvatski mediji, Nutella, koja se prodavala u toj zemlji, sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli, što je u susjednoj nam državi potaknulo val negodovanja.

– Evidentno je da dvojna kvaliteta proizvoda utječe na zdravlje. Niko ne može reći da neko dijete ili beba od tri mjeseca može imati ukus. Ne radi se o nikakvim lokalnim ili regionalnim ukusima, radi se o tome da tražimo jednakost”, upozoravala je ove godine Dubravka Šuica u Europarlamentu.

Evropska je komisija je u aprilu predložila novi sporazum, poznatiji i kao New Deal, za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve europske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Europske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne