Mnogi su jedva dočekali sezonu kestena, plodova baršunaste teksture i bogatog ukusa, koji obiluju vitaminima i vlaknima.

Spadaju u bezglutenske namirnice, što je idealno za one koji vole pojesti konkretniji kolač, ali boluju od celijakije.

Ako baš i niste sigurni šta pripremiti od kestena, evo nekoliko sjajnih prijedloga:

Hljeb

Potrebni sastojci: 150 g kestena, 2 dcl bademovog mlijeka, 1 kašika grčkog jogurta, 3 kašike proteina, 3 jaja, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli (po želji).

Postupak pripreme:

  1. Pečene i oguljene kestene stavite u blender i miješajte 3-4 minute. Dodajte jogurt, mlijeko, proteine, jaja i prašak, pa ponovo izmiješajte.
  2. Po želji dodajte malo soli, miješajte 5-6 minuta i prebacite u pekač ili rernu.
  3. Pecite 20-ak minuta na 220 stepeni. Unutrašnjost hljeba će ostati mekana, a kora neće biti hrskava, pa provjerite s čačkalicom je li hljeb dobro pečen.
  4. Hljeb možete jesti uz bilo koji obrok. Budući da je mekan i ukusan, možete ga jesti i kao kolač ili cijeli obrok.

Namaz

Potrebni sastojci: 150 g kestena, 50 g oraha (ili badema), 3 kašike ulja oraha, bademovog ulja ili tikvinog ulja, 2 dcl vode, prstohvat soli.

Postupak pripreme:

  1. Najprije ispecite kestene. Zagrijte rernu na 200 stepeni, oštrim nožem urežite križić na vrh kestena i pecite na 30-ak minuta.
  2. Gotove kestene ostavite u posudi za pečenje da se kratko ohlade. Uz pomoć čekića za meso uklonite koru i očistite kestene. Za to vrijeme u istu posudu za pečenje stavite orahe i pecite ih 7-8 minuta dok ne poprime zlatnu boju i postanu masni.
  3. Očišćene kestene i orahe stavite u blender i miješajte 3-4 minute. Dodajte ulje, so i vodu, pa miješajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Po želji možete dodati još soli, ulja ili vode.
  4. Namaz stavite u staklene posude i držite u frižideru.

Bezglutenske pločice koje se ne peku

Potrebni sastojci: 150 g kestena (15-ak komada) ili kesten pirea, 2 dcl kokosovog mlijeka, 3 kašike proteina praška s okusom vanilije, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 40 g tamne čokolade, 1 dcl vode (po potrebi), 50 g orašastih plodova,

Postupak pripreme:

  1. U blender stavite pečene, očišćene kestene i proteine od graška. Ako koristite kesten-pire, onda ga stavite u blender i dodajte proteine. Lagano promiješajte, pa dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije.
  2. Miješajte dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na „mokri pijesak“. Ako vam je smjesa previše suha, dodajte vodu. Dodajte usitnjene orahe, bademe, pistacije ili druge orašaste plodove po želji, pa dobro izmiješajte.
  3. Smjesu prebacite u pravougaonu plastičnu posudu i pritisnite rukama. Možete napraviti 4-5 debljih pločica ili više tankih pločica. Ako želite tanke, koristite veću posudu i jače pritisnite. Stavite u frižider na barem sat.
  4. Prije nego što izvadite smjesu, rastopite tamnu čokoladu i ostavite da se kratko ohladi. Izvadite smjesu iz posude i narežite na pločice. Ubacite u čokoladu i dodajte veće komadiće orašastih plodova kao dekoraciju.

Krem-čorba

Potrebni sastojci: 350 g kestena, 300 g gljiva, pola glavice luka, 2 česna bijelog luka, 2-3 šoljice vode, maslinovo ulje, so.

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Napravite rez na svakom kestenu.
  1. Stavite kestene u pleh za pečenje, posolite i pecite u rerni oko 30 minuta. Izvadite ih iz rerne i ogulite.
  2. Zagrijte maslinovo ulje i dodajte luk i bijelči luk. Dodajte narezane gljive, pečene kestene i so. Kuhajte dok gljive ne omekšaju.
  3. Dodajte dvije šoljice vode (ili tri) i ostavite da prokuha.
  4. Pustite da kuha 15 minuta. Uklonite s vatre i dobro izmiješajte štapnim mikserom.

Čokoladna torta

Potrebni sastojci: 200 g kestena, 100 g bademovog brašna, 500 g čokolade za kuhanje, 150 g maslaca, 100 g šećera ili prirodnog zaslađivača, 6 jaja, 3 dcl bademovog mlijeka.

Postupak pripreme:

  1. Kestene ispecite i ogulite, pa usitnite u blenderu. Za to vrijeme zagrijte rernu na 180 stepeni, namažite okrugli pleh maslacem ili stavite papir za pečenje.
  2. Na srednjoj vatri rastopite 250 g čokolade za kuhanje i 100 g maslaca i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovu smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  3. Odvojite bjelanca i žumanaca. Bjelanca umutite i stavite sa strane. Ručnim mikserom izmiješajte žumanac i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu.
  4. U žumanac dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte razmrvljene kestene i brašno i miješajte dok se sastojci ne sjedine.
  5. Dodajite po malo bjelanaca i lagano miješajte. Kad izmiješate sve sastojke, prebacite u okrugli pleh i pecite.
  6. Čačkalicom provjerite je li torta pečena, izvadite je i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Dok se torta hladi, pripremite glazuru. Na srednjoj vatri zagrijte 250 g čokolade, 50 g maslaca i bademovo mlijeko.
  7. Glazuru izlijte na ohlađeno tijesto i ukrasite mrvicama badema i kestena ili po želji. Prije posluživanja stavite tortu u frižider na barem sat.