Britanci su prepoznali posebnosti pripreme ćetenije u BiH, te na BBC-ju napisali priču o specijalitetu za koji je potrebno više ruku nego sastojaka i naglasili kako je ključan timski rad da smjesa ne bi puknula.

Tahira Mehanović, članica Udruženja žena Gornja Tuzla, ćeteniju priprema od dva kilograma šećera i četiri kilograma brašna.

Brašno se najprije peče u rerni dok ne dobije boju karamele. Šećer se zagrije na štednjaku uz malo vode i limuna kako bi se dobio karamel. Na kilogram šećera ide jedan limun.

Karamel se oprezno ulije u namašćeni kalup za pečenje. Kad se ohladi, dovoljno da se može primiti u ruke, mijesi se u “kobasicu,” pa u oblik kruga.

Potom se stavlja u brašno i presavija u “osmice,” sve dok ne pobijeli i ne pojave se šećerne niti.

Za to je potrebno najmanje dva para ruku, a što ih je više, ćetenija će biti brže gotova.

Cijeli proces traje oko dva sata.

U tursku verziju ćetenije dodaju se još i pistaciji.

Tahira Mehanović jedna je od čuvarica tradicije koju s još nekoliko žena želi spasiti od zaborava.

Recept prenose s generacije na generaciju kroz zabavu i druženje.

Ćetenija se tradicionalno priprema zimi, a dok bi se vani hladila, djevojke bi je čuvale kako ih mladići ne bi odnijeli. Služila je i kao “test” za parove.

Ako bi vijenac od šećera i brašna ostao čitav, nakon što bi se prebacio preko njihovih glava, smiješila im se sretna sudbina.

Dok bi marljive ruke oblikovale “čupavi” desert, pjevalo bi se i plesalo, a zatim zajednički uživalo u slatkim zalogajima.