Svi nutricionisti slažu se u jednom da je sezonska prehrana najbolje za zdravlje čovjeka.
Jesti sezonski, po njima znači, znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, u skladu sa prirodom i na kraju, jesti zdravije, bolje i ukusnije.

Kada bismo vlastitu prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima, ali i poštedjeli prirodu.

Ako baš i niste sigurni u to, možda vas sljedeći razlozi uvjere u to da već danas u svoj svakodnevni jelovnik uvrstite sezonske namirnice:

– Sezonska hrana je jeftinija – naravno da ćete više platiti brusnicu tokom ljeta, nego što biste ju platili u jesen. Plaćanjem hrane plaćate i njen uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.

– Sezonska hrana je ukusnija – ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.

– Sezonska hrana je bolja za okolinu – uzgajanje pogrešnih namirnica na pogrešnom mjestu i u pogrešno doba godine znači povećano korištenje hemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.

– Sezonska hrana je zdravija – kao što će hemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.

Odlučite li se hraniti sezonski, evo koje su to namirnice koje bi se tokom decembra trebale naći na vašem jelovniku:

Narandža

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiseline i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je jedna od najzdravijih namirnica svijeta.

Limun

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu različitih jela pa čak i kao začin.

Grejpfrut

Također, sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Grejpfrut je intenzivnog okusa koji ne odgovara velikom broju ljudi.

Mandarina

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Mandarine su ukusne i ne trebaju im nikakvi dodaci. Najzdravije su svježe.

Jabuka

Jabuke sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Jabuka pripada najzdravijim namirnicama svijeta, a jako je dobar izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Ako imate priliku, svakako jedite jabuke iz organskog uzgoja jer je jabuka voće s gotovo najvišom razinom pesticida.

Nar

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i folne kiseline, a odličan izvor vitamina C i K. Nar je ukusan i odlično se slaže s različitim namirnicama.

Brusnica

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Jako je dobar izvor vitamina E i K, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.

Kivi

Sadrži jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, kalija i bakra. Odličan je izvor vitamina C i K.

Špinat

Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar je izvor niacina i cinka, a odličan izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, E, K, tiamina, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora, kalija, bakra i mangana.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Brokula

Jedna je od najzdravijih vrsta namirnica. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Brokula je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana, zbog čega je krajnje vrijeme da ju počnete konzumirati češće.

Mrkva

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana i jako dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Celer

Dobar je izvor riboflavina, vitamina B6, pantotenske kiseline, kalcija, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalija i mangana. Celer je odličan za pripremu kremastih supa.

Karfiol

Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je lako pripremati i bit će odličan prilog različitim jelima.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice ćete zavoljeti ako ćete ih pripremati na pravi način.