Nurdina Ćosić hobi pretvorila u unosan porodični biznis: Mladencima širom BiH uljepšava svadbe

Kad pogledam trenutnu situaciju u BiH mogu kazati da sam zadovoljna, jer nemam šefa, radim ono u čemu uživam, a pri tom svaki mjesec zaradim pristojnu plaću za sebe i svoju porodicu, kaže ova kreativna Brezanka

2679

Da se sve može kada postoji volja i želja za radom možda najbolje govori primjer Nurdine Ćosić iz Breze, majke troje djece, koja je svoje hobi i vještinu u izradi torti i ukrasa za svadbe pretočila u jednako zanimljiv posao. A prihodi od njega itekako dobrodođu kućnom budžetu petočlane porodice.

Četredesetčetverogodišnja Nurdina, prije agresije na našu zemlju, završila je Tekstilnu školu u Visokom, ali nikada nije imala priliku raditi u struci. Nakon 12 godina rada u jednoj firmi, prije pet godina dobila je otkaz, ali to je nije obeshrabrilo, pa je vrlo brzo pokrenula vlastiti mali biznis.

Kako je po prirodi znatiželjna i kreativna osoba, uvijek zainteresovana za nešto novo i drugačije, Nurdina se odlučila izrađivati torte sa fondanom.

– Kod nas je takav vid izrade torti bio posve nov, istraživala sam na Internetu, gledala tutorijale na YouTubeu, tražila recepte, ideje…, a onda su počele stizati i prve narudžbe…, prisjeća se Nurdina 2011. godine, kada je sve počelo.

U međuvremenu sa suprugom osnovala je i Muzičku radionicu, pod nazivom “Neki novi klinci”, koja se bavi radom sa djecom na polju muzike.

– S ponosom mogu reći da je kroz našu muzičku radionicu, za ove četiri godine, prošlo više od 400 djece i da trenutno imamo oko 40 stalnih članova, što nije mali broj, jer Breza je mali gradić.

Ali, tu se Nudrina nije zaustavila. Prije godinu na Internetu slučajno je “naišla” na fotografije cvijetnih zidova i dekoracija za vjenčanja, pa je odmah odlučila okušati se i u tome.

Ohrabrena pozitivnim komentarima ubrzo je napravila stranicu na Facebooku i počela objavljivati svoje radove.

– U kući sam napravila mali kutak i uživala u svom hobiju. Počele su stizati i prve narudžbe. Od prodaje malih aranžmana kupovala sam materijal za nove narudžbe. Početkom decembra prošle godine javila mi se djevojka iz Tuzle sa željom da njenoj drugarici uradim cvijetni zid za vjenčanje, veličine 6×2,5 metra. Ne znajući odmah koliki je to posao, prihvatila sam ga. U međuvremenu počeli su pristizati novi upiti i narudžbe. Javili su mi se iz Café Pekare “Mrvica” sa željom da za njih uradim dva panoa sa svilenim cvijećem. Bio je to još jedan izazov, jer do tada nisam radila sa svilenim cvijećem. Ali, posao sam uradila na najbolji mogući način, a “Mrvica” je postala moj vijerni klijent.

U izradi ukrasnih detalja za vjenčanja Nurdina se vodi kvalitetom, i trudi se kaže, da svaki novi izrađeni detalj bude ljepši i inovativniji od prethodnog.

– U početku je to zaista bio moj hobi, ali za nepunu godinu prerastao je u mali porodični biznis u koji su uključeni svi članovi porodice, a po potrebi i prijatelji uskoče kad “zapne”.

U raznolikoj ponudi onoga što Nurdina izrađuje ističu se zidovi od papirnog i svilenog cvijeća raznih veličina, potom cvijetni panoi dobrodošlice, rasporedi sjedenja, razne dekoracije stolova i stola za svadbenu tortu…

– Posao se polako razvijao, a danas se mogu pohvaliti da radim kompletnu dekoraciju sala za vjenčanja, od aranžmana od svježeg cvijeća na stolovima, do svega ostalog što mladenci požele. Zbog obima posla sve ostalo, čime sam se bavila do sada, ostavila sam po strani, kako bi moje klijenti bili zadovoljni. Posebno sam ponosna na činjenicu da ovaj posao sam sebe razvija, jer do sada nisam podigla nikakav kredit. Suprug i djeca mi pomažu kad god zatreba, a nema ništa ljepše od oduševljenja na licu klijenata koji se vidi onog trenutka kad ugledaju ono što su željeli. Još jedna ljepota ovog posla je što radim na teritoriji cijele naše zemlje. Moram se pohvaliti da sam sa mnogima ostala prijatelj nakon saradnje. Kad pogledam trenutnu situaciju u BiH mogu kazati da sam zadovoljna, jer nemam šefa, radim ono u čemu uživam, a pri tom svaki mjesec zaradim pristojnu plaću za sebe i svoju porodicu – kaže Ćosić.