Nova premijera u SARTR-u: “Nigdje nikog nemam” u društvu gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene

U predstavi igraju: glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ

213

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR, 11. januara, premijerno će biti izvedena predstava “Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja po tekstu Edwarda Bonda.

Drama “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja.

– Vjerujem da je i Edward Bond u strepnji za bolju budućnost pisao ovaj Orvelovski komad. Pisao ga je da upozori svoje gledaoce šta ih čeka ako se opuste i prepuste svoju volju nekom diktatoru! Jer diktatura je način života i to je i vjera i škola i porodica i umjetnost i znanje i zdravlje i vojska…I šta sve ne!

Diktatura je diktatura u svemu! Toga se plašio Bond kada je ovo djelo pisao i pokušao da nas upozori da se ne damo zavesti slatkim pričama nego da se uzdamo u svoj sistem zaključivanja i da ga što više usavršavamo. Govori se o strahu malograđana, govori se o bolesti odnosa u kući i porodici, o bolesti odnosa u muško-ženskoj komunikaciji. Govori se o strahu pred autoritetom koji krnji svaki korak ka komunikaciji- kazao je reditelj Ukaj.

U predstavi igraju: glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj te muzički dvojac Basheskia and EQ.

Dramaturgiju potpisuje Bojana Vidosavljević, muziku Basheskia & EQ, scenografiju Mirna Ler, kostimografiju Lena Samardžić, video Emina Kujundžić, dizajn Đorđe Jovanović, fotografiju Velija Hasanbegović. Produkciju uz SARTR potpisuje Udruženje “Kontakt”.

Prve reprize predstave najavljene su za 12., 14., I 15. januar.