Naučnici otkrili: U kojim godinama zapravo odrastemo?

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga i živčanog sistema smatraju da svako sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi

178
Foto: Ilustracija

Jesu li vam ikada u vašim dvadesetima roditelji rekli da konačno “morate odrasti” ili još uvijek tražite izgovor za uživanje u smiješnim videosnimkama o životinjama? Odnedavno postoji i znanstveno objašnjenje za to što se ne ponašate onako kako se od vas očekuje – kao odrasla osoba.

U većini zemalja svijeta zrelom i punoljetnom osobom smatraju vas kad navršite 18 godina. No naučnici smatraju da ljudi u potpunosti “odrastu” tek u tridesetim godinama, pišu britanski mediji.

Stručnjaci koji se bave proučavanjem mozga i živčanog sistema smatraju da svako sazrijeva u odraslu osobu u različitoj životnoj dobi. Njihova istraživanja pokazuju da se kod osoba u dobi od 18 godina u mozgu i dalje odvijaju brojne promjene koje utječu na njihovo ponašanje te mogu utjecati na potencijalni razvoj poremećaja mentalnog zdravlja.

Profesor Peter Jones sa Univerziteta u Cambridgeu kaže da je vrlo komplicirano definirati prijelazno razdoblje iz djetinjstva u odraslu, zrelu dob. Tvrdi da je riječ o “postupnom prelazu koji se događa tokom puna tri desetljeća”.

Ta je definicija potrebna i korisna za “obrazovni, zdravstveni ili pravni sistem”. Naime, kad navršite 18 godina, možete glasati, smijete kupovati alkohol, možete dobiti hipoteku, a ako upadnete u nevolje s policijom, prema vama se odnose kao prema odrasloj osobi. Unatoč tomu, profesor Jones kaže kako je uvjeren u to da iskusni suci uspijevaju prepoznati razliku, kada je riječ o kaznenom djelu, između 19-godišnjeg optuženika i “okorjelog kriminalca” u kasnim tridesetima.

– Mislim da se sistem prilagođava onome što se skriva iza izgleda i da se ljudima ne sviđa ideja o gusjenici koja se preko noći pretvara u leptira. Ne postoji djetinjstvo, a onda odjedanput, preko noći postanete odrasla osoba. Riječ je o dugom i postupnom putovanju, kaže profesor Peter Jones.