Seks pruža i nevjerovatne zdravstvene prednosti, kažu naučnici, od toga da smanjuje stres, poboljšava san, do smanjenja krvnog pritiska i jačanja imuniteta.

Nova istraživanja sugeriraju da dobrim vijestima o učinku seksa na naš organizam nije kraj. Naime, otkriveno je da seks najmanje jednom sedmično produžuje život.

Sedam dana istraživači na Kalifornijskom univerzitetu u San Franciscu pratili su seksualni život 129 majki koje su imale partnere. Sudionice su davale dnevne izvještaje o svom zadovoljstvu s vezom i partnerom, kao i koliko su često bile intimne s njima.

Fascinantan uzorak

Istraživači su također, uzeli uzorke krvi od žena i analizirali ćelije tražeći pokazatelje starenja.

Kada su naučnici uporedili izvještaje žena sa njihovim uzorcima krvi, pronašli su fascinantan uzorak.

Majke koje su barem jednom tokom sedmice imale seksualne odnose s partnerima imale su znatno duže telomere – zaštitnu kapu DNK koja određuje životni vijek ćelije – od onih koje nisu imale seksualne odnose.

Tokom vremena, telomeri se razgrađuju kao rezultat loše prehrane, opijanja i prirodnog procesa starenja, prema autorima istraživanja.

No njihovi rezultati sugeriraju da redovni seks može popraviti i produžiti telomere, što znači da ćelije duže žive i pomažu ljudima da se osjećaju mlađe.

Istraživači su povezali kraće telomere sa ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolestima srca i dijabetesom, piše Reader’s Digest.

Čini se da duži telomeri sprečavaju te bolesti.

Budući da je istraživanje napravljeno na malom uzorku ispitanika, rezultati trebaju biti potvrđeni daljnjim istraživanjima. No, nema ništa loše u primjeni tih nalaza na vaš odnos.

Usporavanje starenja može biti velika prednost seksa, kao i uspostavljanje veće intimnosti s partnerom. Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, istraživanje objavljeno u magazinu “Arhiv” seksualnog ponašanja 2017. godine je pokazalo da ne postoji idealni broj seksualnih odnosa na sedmičnoj bazi.

Čarobna brojka 

Istraživanje, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine, pokazalo je da prosječna odrasla osoba uživa u seksu 54 puta godišnje – otprilike jednom sedmično.

Iako se taj broj malo smanjio od devedesetih godina, još jedno istraživanje objavljeno u magazinu “Social Psychological and Personality Science” potvrđuje da je jednom sedmično zaista čaroban broj seksualnih odnosa koje je parovima potreban za opću sreću u vezi.

Istraživanje je provedeno na više od 30.000 Amerikanaca, a trajalo je 40 godina te je otkrila da parovi koji su se seksali više od jednom sedmično nisu bili sretniji od onih koji su se seksali samo jednom sedmično.

– Naši rezultati sugeriraju da je važno održavati intimnu vezu s partnerom. Ali ne morate se seksati svaki dan da bi održali tu povezanost – napomenula je Amy Muise, voditeljica istraživanja.