Grupa naučnika iz bolnice Austin u Melbourneu nije pronašla anatomske dokaze za postojanje G-tačke u ženskom tijelu, ali iako su studiju proveli na vrlo malom uzorku, zaključili su kako ona jednostavno ne postoji.

U istraživanju naučnici su proučavali tijela 13 žena, raspona godina od 32 do 97, te zaključili da nijedna žena nema vidljivu anatomsku strukturu u “zoni G-tačke.” U tom području nisu pronašli ništa osim vaginalnog zida i urinarne strukture.

Iako su je naučnici proglasili nepostojećom, činjenica je da se mnoge žene zaklinju u G-tačku, a voditelj istraživanja dr. Nathan Hoag tu ugodu koju žene osjete pripisuje neposrednoj blizini mitske zone s klitorisom, koji je zapravo puno veći nego što se čini.

Prema van, klitoris se čini kao malo dugme veličine zrna leće, no u stvarnosti oblikom je sličan kosti jedac (rašljasta kost poznata kao “kost želja”, op.a.) koja se prostire oko sedam i po centimetara u vaginu, do mjesta gdje se navodno nalazi G-tačka.

Stoga su naučnici prilično sigurni da su nevjerovatni orgazmi koji pomračuju um, a za koje se vjeruje da ih izaziva stimulacija mitske G-tačke, zapravo samo jedna vrsta klitorisnog orgazma, a G-tačka potpuna izmišljotina.

Muškarci umorni od traženja G-tačke ne bi ovu studiju trebali uzimati zdravo za gotovo i koristiti je kao argument za okončanje potrage. Kao prvo, riječ je o izuzetno malom uzorku ispitanih žena. Kao drugo, velika je vjerovatnost da je vaša partnerica doživjela iskustvo G-tačke.

Čak i u slučaju da su australski naučnici u pravu kad kažu da je G-tačka u suštini unutarnji klitoris, to ne znači da ona ne postoji.

– Možda naučnici nisu uspjeli pronaći dokaze o postojanju G-tačke, ali nema sumnje da ona postoji. Pitajte bilo koju ženu i reći će vam da naučnici griješe – kaže za časopis “Maxim” Rebecca Dakin – The Great British Sexpert.

Dakin pojašnjava kako se na prednjem dijelu vaginalnog zida, oko pet centimetara od ulaza u vaginu, nalazi dio koji ima teksturu poput oraha, a čijom se stimulacijom postiže potpuno drugačiji tip orgazma. Podsjeća i da industrija zabave za odrasle ulaže velike novce u razvoj seksualnih pomagala koja ciljaju upravo na to područje te da ih žene vrlo rado kupuju.

– Ovu studiju muškarci ne bi trebali doživljavati kao oslobađajuću. Ako još uvijek nisu uspjeli pronaći, svakako neka nastave s potragom. Njihova partnerica bit će vrlo zahvalna za uloženi trud – kaže Dakin.