Napravite kremasti kolač sa makom

Iznenadite voljene ukusnom poslasticom

467
Foto: Ilustracija

 

Ako želite napraviti ukusnu poslasticu kojom ćete obradovati svoje najmilije, onda imamo pravi recept za vas. Zasladite sa voljenima uz kremasti kolač sa makom.

Potrebno:

Kore – peku se po 3 –
• 3 bjelanca
• 3 kašike šećera
• 1 kašika brašna
• 50 g mljevenog maka
• ravna kašičica praška za pecivo
(1 kesica se podijeli na 3 korice)

Fil:
• 9 žumanaca
• 10 kašika šećera
• 5 kašika brašna
• 500 ml mlijeka
• 200 g margarina ili maslaca

Glazura:
• 150 g čokolade
• 3 kašike ulja

Priprema:
Zagrijati rernu na 200 stepeni. Pjenasto umutiti 3 bjelanca pa dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije čvrsta pjena. Zatim umiješati brašno, mak i prašak za pecivo pa u obložen pleh istresti masu i staviti da se peče 10-12 minuta. Ponoviti postupak još 2 puta. Za fil pomiješati žumanca, šećer, brašno i malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri.

Zakuhati žumanca u kipuće mlijeko i miješati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre, prekriti folijom direktno na kremu i ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin ili maslac pa mu dodati ohlađenu kremu. Nafilovati korice filom od žumanaca pa preliti glazurom. Otopiti na pari čokoladu s uljem. Ostaviti kolač da se glazura stegne, korice opuste i okusi se sjedine pa sjeći i služiti.