Napravite domaći rahat lokum

Sjeći po želji i uvaljati u šećer u prahu

139
Foto: Ilustracija

Idealan dodatak uz kafu, ali i savršena poslastica, domaći rahat lokum postat će nezamjenjiv slatkiš u vašem domu i kao lijepo posluženje za goste, ali i za vas same.

Potrebno:

– 500 gr šećera,
– 150 ml vode,
– 1/2 limuna,
– 100 gr oraha sjeckanih,
– 150 gr gustina,
– 150 gr šećera u prahu

Priprema:

– U širu i deblju šerpu sipati šećer i dodati vodu pa staviti na šporet da se istopi gušće nego za slatko.

– Razmutiti gustin sa malo hladne vode, pa kad se šećer istopi, dodati gustin i miješati da nema grudvica. Kuhati uz miješanje oko 40 minuta.

– Masa mora da bude jako gusta da se odvaja od dna. Razliti u emajliran pleh koji namažete sa malo ulja i ostaviti da se dobro ohladi. Sjeći po želji i uvaljati u šećer u prahu.