Tokom sezone gripe i prehlade đumbir postaje jedna od glavnih namirnica o kojoj svi pričaju i koju svi konzumiraju.

Ovaj iznimno zdravi i ukusan korijen potječe iz Kine. Razlog što je veoma cijenjen daje mu gingerol, glavni bioaktivni spoj u đumbiru koji ima snažne protivupalne i antioksidativne učinke.

Pun je hranjivih tvari koje pogoduju zdravlju mozga i cijelog organizma, a ako ga još niste uvrstili u svoju prehranu, barem tokom hladnih mjeseci, pričitajte u nastavku zbog čega biste to trebali uraditi:

Učestvuje u borbi protiv infekcija

Gingerol iz đumbira može smanjiti rizik od infekcija. Zapravo, ekstrakt đumbir može inhibirati rast različitih tipova bakterija. Đumbir je vrlo djelotvoran protiv oralnih bakterija, povezanih sa bolestima desni kao što su gingivitis i parodontoza. Svježi đumbir također, može biti učinkovit protiv RSV virusa koji je čest uzrok respiratornih infekcija.

Može pomoći u sprečavanju raka

Ekstrakt đumbira proučavan je kao alternativni tretman za nekoliko oblika raka. U istraživanju je učestvovalo 30 pojedinaca koji su svakodnevno uzimali po dva grama ekstrakta đumbira, što je značajno smanjilo protivupalne znakove u debelom crijevu. Međutim, istraživanje koje je pratilo pojedince s visokim rizikom od pojave raka debelog crijeva nije potvrdilo tu spoznaju. Neka istraživanja tvrde da đumbir može biti učinkovit protiv raka gušterače, dojke i jajnika.

Pomaže pri liječenju hroničnih probavnih smetnji

Jedna od sve češćih bolesti je dispepsija koju karakterizira bol i nelagoda u gornjem dijelu trbuha. Vjeruje se da je pokreće odgođeno pražnjenje želuca, a đumbir potiče brže probavljanje za 12 do 16 minuta. Nakon redovnog uzimanja đumbira, osim osoba sa dispepsijom, i 24 potpuno zdrave osobe su primijetile ubrzanje probave za 50 posto.

Smanjuje šećer u krvi i rizik za bolesti srca

Relativno nova istraživanja pokazuju da đumbir ima svojstva koja pogoduju zdravlju dijabetičara. U istraživanju su učestvovali ispitanici sa dijabetesom tipa 2 i svakodnevno su uzimali do 2 grama đumbira u prahu. Rezultati istraživanja su pokazali da se nivo šećera u krvi smanjio za 12 posto, ali i da đumbir može smanjiti rizik od raznih srčanih oboljenja.

Smanjuje nivo holesterola

Visok nivo lošeg (LDL) holesterola povezane su s većim rizikom od nastanka srčanih bolesti. Provedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 85 pojedinaca s visokim holesterolom koji su tokom 45 dana uzimali po tri grama đumbira u prahu. Nakon mjesec i po došlo je do smanjenja LDL holesterola.

Štiti od Alzheimerove bolesti

Oksidativni stres i hronična upala mogu ubrzati proces starenja, a vjeruje se da su oni ključni pokretači Alzheimerove bolesti. Neki rezultati istraživanja pokazuju da đumbir poboljšava funkcije mozga kao što su radna memorija i pravovremene reakcije te smanjuje upalne reakcije u mozgu, a ove zdravstvene koristi đumbira najbolje se vide kod žena.

Smanjuje bolove kod menstrualnog ciklusa

Provedeno je istraživanje u kojem je učestvovalo 150 žena koje su uzimale gram đumbira u prahu, tokom prva tri dana menstruacije. Kod njih je đumbir uspio smanjiti bol jednako učinkovito kao i lijekovi, uključujući i ibuprofen.

Ublažava simptome osteoartritisa

Osteoartritis je čest zdravstveni problem koji uglavnom zahvata stariju populaciju. Radi se o degeneraciji zglobova, što dovodi do bolova i ukočenosti. Đumbir može ublažiti bol, a u kombinaciji sa cimetom i susamovim uljem smanjuje ukočenost, ako se koristi lokalno.

Liječi mučnine

Đumbir je izrazito učinkovit kod suzbijanja mučnine, pogotovo one jutarnje u trudnoći. Prema istraživanjima, samo 1,1 do 1,5 grama đumbira može smanjiti simptome jutarnjih mučnina. Iako ne postoji dovoljno dokaza, neki vjeruju da velike količine đumbira mogu povećati rizik od pobačaja, zato prije konzumacije svakako porazgovarajte sa ljekarom. Osim toga, đumbir se kroz historiju koristio i kao lijek za morsku bolest jer blagotvorno djeluje i ublažava postoperativne mučnine i povraćanje, a ublažava i mučnine uzrokovane hemoterapijom.

Smanjuje bol u mišićima

Đumbir dokazano ublažava bol u mišićima. Svakodnevno konzumiranje dva grama ovog korijena, nakon 11 dana, smanjuje bolove u mišićima, zahvaljujući brojnim protivupalnin svojstvima.