Nakon 10 godina: Kultno kino Imperijal ponovo u funkciji, ali u nešto drugačijem ruhu

Priču o ponovnom rađanju Imperijala, koje je godinama stajalo zapušteno, započeo je direktor The Brew Co. Orhan Galičić

332
Detalj sa svečanog otvaranja (Foto: J. Brutus)

Deset godina nakon posljednje projekcije, bivše kultno kino Imperijal ponovo za Sarajlije, ali i prijatelje Sarajeva otvara svoja vrata, započinjući novo poglavlje svog života u nešto drugačijem ruhu – kao BIS (Brew Society Imperial).

Predstavnici The Brew Co., glavni pokretači ideje njegovog revitaliziranja , u saradnji sa Historijskim muzejom BiH, danas su u poslijepodnevnim satima priredili izložbu na kojoj je 13 fotografkinja i fotografa iz naše zemlje pokazalo kako vide ovo, nekada kultno mjesto okupljanja Sarajlija.

Priču o ponovnom rađanju Imperijala, koje je godinama stajalo zapušteno, započeo je direktor The Brew Co. Orhan Galičić, a njihovoj pozitivnoj ideji, odnosno crowdfunding kampanji, pridružio se veliki broj građana, pa su za manje od 72 sata prikupili više od 5.500 dolara za obnovu kina.

– Cilj crowdfunding kampanje je skupljanje sredstava za kupovinu platna, miksete i visokokvalitetng projektora koji će kulturno-zabavni i edukativni segment budućeg BIS-a još više obogatiti. The Brew Co. ovim je još jednom pokazao da nam je glavni moto kroz sav rad – neuništivi duh raje – rekao je za Faktor marketing menadžer, Harun Omić.

Dodao je da će BIS, nastalo na temeljima kultnog mjesta glavnog grada, donijeti osvježenje u gastronomskoj, kulturno-zabavnoj, ali i obrazovnoj sceni. Umjetničke izložbe, filmske projekcije, nastupi bendova, stand up komičara, DJ-eva, pozorišne predstave i edukacije u kombinaciji sa kreativnom i raznovrsnom ugostiteljskom ponudom samo su dio onoga što će novi Imperijal nuditi.

Svi zainteresovani mogu podržati ovu ideju te donirati sredstva za obnovu Imperijala na ovoj stranici.