Paul Hollywood omiljeni britanski vrhunski pekar i poslastičar. Putuje po najpoznatijim svjetskim destinacijama gdje posjećuje lokalne pekare i poslastičarnice i upoznaje se sa ljudima koji tamo rade.

U moru ukusnih Paulovih slanih i slatkih delicija pronašli smo – Tart sa lješnikom, kruškom i karamelom. Evo kako se priprema: 

Za tijesto je potrebno: 200 g običnog brašna, 2 kašike šećera u prahu,
100 g hladnog, neslanog maslaca, isjeći na kockice veličine otprilike centimetar,
1 jaje blago umutiti, 1 kašičica soka od limuna, 2 kašike hladne vode.

Fil: 200 g hurmi bez košpica ugrubo iseći, 150 ml punomasnog mlijeka, 3 zrele kruške srednje veličine, 50 g neslanog maslaca omekšati, 1 kašičica ekstrakta vanilije, 100 g običnog brašna, 1 kašičica sode bikarbone, 50 g mljevenih badema, 2 jaja, 100 g svijetlog muskovado šećera, 2 kašike melase, 100 g očišćenih lješnika ugrubo isjeći.

Sos: 200 g svijetlog muskovado šećera, 50 g neslanog maslaca, 250 ml punomasne pavlake.

Postupak pripreme:

Za pripremu tijesta u posudi pomiješajte brašno i šećer u prahu. Dodajte kockice maslaca i prstima ih umijesite tako da smjesa izgleda kao fine prezle. Ovo možete obaviti i pomoću blendera ili miksera, a da se smjesa potom prebaci u posudu.

Umutite jaje sa sokom od limuna i vodom. U sredini brašna napravite rupu i sipajte smjesu od jaja. Tupim nožem miješajte tečnost sa brašnom. Ako izgleda suho, dodajte još malo vode. Kad tijesto počne da se sjedinjuje, rukama ga pažljivo umijesiti u loptu. Umotajte u prijanjajuću foliju i ostavite da odstoji u frižideru najmanje 15 minuta.

Za pripremu fila, u šerpu stavite sjeckane hurme i mlijeko. Pustite da prokuha, zatim ostavite4 sa strane 30 minuta da se natopi.

Za pripremu sosa od karamele, grijte šećer, mlijeko i pavlaku u šerpi na blagoj vatri dok se šećer ne istopi i smjesa postane glatka. Zatim pustite da prokuha i ostavite da ključa pet minuta da bi se zgusnulo. Ostavite da se ohladi.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa i u nju staviti pleh za pečenje da se zagrije.
Pripremite rebrasti pleh za tart prečnika 25 cm i dubine 3,5 cm.

Razvijte tijesto na površini blago posutoj brašnom, pa njime obložite pleh za tart. Dno probodite viljuškom. Ogulite kruške, isijecite ih na četvrtine i očistite od sjemenki. Svaku četvrtinu presijecite na pola. Naredajte ih kružno u korpu za tart. Poprskajte sa četiri kašike sosa od karamele i stavite u frižider da odstoji dok pripremate ostatak fila.

Izgnječite hurme tako da dobijete grudvasti pire. Prebacite ih u posudu sa omekšalim maslacem, vanilijom, brašnom, sodom bikarbonom, mljevenim bademom, jajima, šećerom i melasom. Mutite mikserom tek toliko da se smjesa sjedini. Umiješajte sjeckani lješnik.

Kašikom sipajte smjesu preko krušaka u korpi za tart, ravnomjerno je rasporedite. Pecite tart 40–45 minuta da fil dobro naraste i potamni.
Ostavite da odstoji 10 minuta prije vađenja iz pleha.

Tart poslužite topao sa kremom od punomasnog mlijeka ili sladoledom i ostatkom sosa od karamele.