Hronični gastritis je upalu želučane sluznice, a simptomi koji se najčešće pojavljuju je pečenje ili žarenje u želucu, mučnina, povraćanje, nadutost, ali i podrigivanje i žgaravica.
Pojava simptoma, kao i njihova jačina, uveliko zavisi od prehrane osobe. Primjera radi, ako osoba ne jede duže vrijeme, bol može biti jača, isto kao što i određene namirnice mogu “aktivirati” gastritis.

Dok se kod blažeg oblika propisuje terapija lijekovima, kod hroničnog gastritisa najvažnije je da oboljela osoba pazi na prehranu kako bi se simptomi što rjeđe pojavljivali, dok se terapije lijekovima izdaju, ali ovisno od osobe do osobe i koliko su uspješne.

Šta jesti

Preporučuje se jesti najviše četiri porcije voća dnevno, pogotovo jabuke, banane, breskve, kruške, grožđe, kiwi, dinje. Ovo bi se voće trebalo jesti samostalno i ne odmah poslije obroka, jer se ove namirnice inače brzo probavljaju.

Kod povrća nema posebnih ograničenja, osim da se ne bi trebalo jesti sirovo, već barem malo kuhano na pari, posebno kuhani krompir i zeleno kuhano povrće.

Kod hroničnog gastritisa, savjetuje se konzumirati biljno mlijeko, kao i ako je moguće – domaći jogurt, te svježe sireve. Trebali biste ograničiti konzumiranje na tek tri porcije dnevno, i u tim slučajevima birati one s niskim udjelom masnoće.

Možete jesti nemasno mlado i svježe pileće, teleće i goveđe meso, koje ne biste trebali puno peći, s tek malo začina. Također, mogu se konzumirati zamjene za meso – tofu i soja.

Proizvodi od žitarice, koji su dopušteni kod hroničnog gastritisa, su riža, hljeb od cjelovitih žitarica, tjestenina, krompir, zob i graham.

Kao i uvijek, voda je napitak koji se uvijek preporučuje, a uz to smijete piti svježe voćne sokove, napitke bez kofeina, kao i biljne čajeve, a čak su i gazirana pića dopuštena u umjerenoj količini.

Što izbjegavati

Nekim osobama s hroničnim gastritisom ne odgovara jesti voće za doručak, “na prazan želudac,” a također može smetati neoguljeno voće. Kao mogući iritanti, navode se narandža i grejpfrut.

Od povrća, osobama oboljelim od hroničnog gastritisa može smetati i paradajz, pa se ne preporuča jesti neoguljen, a nekim osobama može smetati čak i u supama i umacima. Uz paradajz, trebali biste izbjegavati i ukiseljeno povrće, poput kupusa i krastavaca.

Mliječne proizvode trebali biste ograničiti, ali ne i potpuno izbaciti, s obzirom da su izvor kalcija i vitamina D. Također, važno je izbjegavati začinjene sireve, kao i one punomasne.

Što se mesnih proizvoda tiče, ovčije meso treba izbjegavati, ali i svo pohovano meso. Uz to, osobe s hroničnim gastritisom trebale bi izbjegavati prerađene mesne proizvode, kao što su: salama, pašteta i slično…

Simptome hroničnog gastritisa aktivirat će i konzumiranje bibera, sirćeta, majoneze, margarina, kao i kolača s puno fila.

Uz to, važno je izbjegavati bilo kakve napitke s kofeinom, kao i alkoholna pića i konzumiranje cigareta.