MasterChef Pažanin kuhao za Mostarce: BiH ima sve što jedna turistička zemlja treba

Zdrava prehrana je tražena roba, i gost iz Splita široj javnosti poznat iz RTL-og kulinarskog showa ''Tri, dva jedan-kuhaj!, danas je za Mostarce pripremao gurmanske delicije na bazi zdrave prehrane, a koje su mogli degustirati svi posjetitelji

418
Pažanin: U modi je zdrava prehrana

Centralni edukativno-zabavni sadržaj Sajma za poboljšanje kvalitete života “Good life” u Mostaru je bio kulinarski show s masterChefom Ivanom Pažaninom.

– Danas se bavimo zdravom spizom i prehranom, pa sam odlučio napraviti kombinaciju morskih plodova, dimljenih kozica i integralne riže. Može se poslužiti kao mala salatica s čipsom od jabuke, naranče ili žitarica. Ovo je malo drugačije i interesantno – kazao je tridesettrogodišnji masterChef dodavši da više-manje poznaje hercegovačku kuhinju jer je hrana slična dalmatinskoj te da voli naglasiti da je “materinska spiza” najbolja kuhinja, i da od toga ne smijemo bježati.

U modi je, naglašava, zdrava prehrana, ali praćenje tog zdravog trenda ovisi od osobe od osobe.

Zdrava prehrana je tražena roba, i gost iz Splita široj javnosti poznat iz RTL-og kulinarskog showa ”Tri, dva jedan-kuhaj!, danas je za Mostarce pripremao gurmanske delicije na bazi zdrave prehrane, a koje su mogli degustirati svi posjetitelji.

– Smatram da se treba napraviti jedan lijepi balans između naše domaće i tzv. zdrave prehrane, to bi bila odlična priča za sve. Hoće li zdrava prehrana biti prolazna faza ne znam, ali ne bi smjela niti trebala biti prolazna – naglašava Pažanin.

Ističe kako mu je poznati show „ Tri, dva jedan-kuhaj!“ dosta donio u karijeri, no da je karijeru imao i prije poznate TV emisije.

– Primarni posao mi je kuhanje, a hoće li show ići dalje ostaje da se vidi, no riječ je o dobroj priči. O znanju kuhara amatera koji se prijave u takve programe može se pričati dugo. Ipak je najvažnije da ti ljudi za nekoliko mjeseci nauče mnogo – kaže i dodaje da se nikada nije otrovao od nekog njihov spremljenog jela, ali da je bio na granici.

Prema njegovom mišljenju hrvatska gastroponuda je skočila jako visoko na tablici EU gastronomije, ali ističe da se moraju pratiti u stopu inovativnosti koja dolaze te raditi na dodatnoj edukaciji.

– Mladi kuhari su strašno educirani, idu u inostranstvo i vrate se. Gastronomija ima potencijala i mislim da mi konja za utrku sa svijetom na tom polju imamo. Sigurno možemo parirati velikim svjetskim gastronomskim silama, ali moramo raditi na edukaciju ljudi i ugostiteljstva – smatra poznati kuhar te dodaje da BiH definitivno ide u dobrom smjeru kada je u pitanju turizam i gastronomija.

– BiH je raznolika, ima sve što jedna turistička zemlja treba. Sve to treba maksimalno iskoristi. Gastro scena je dobra, imate svoju kuhinju, svoje namirnice. Treba gajiti domaće a ne izmišljati toplu vodu i trčati za drugima, kada imate sve doma – poručuje Pažanin.

Po njegovom mišljenju kuhari su pokretači gastronomije i turističkog brenda.

– Sve je vezano za hranu. Definitivno su chefovi ti koji će prezentirati i plasirati hranu kao turistički brend koji svaka država treba iskoristiti. Chefovi su ti koji promovišu sebe, ali i svoju državu – poručio je za kraj razgovora.

Impresivna lista njegovih klijenata sastoji se od timova Formule 1, članova kraljevske porodice, tenisača Novaka Đokovića, pa do filmskih zvijezda. Mostarci su s nestrpljenjem čekali da probaj delicije velikog kuhara, a prazni tanjiri su rekli svoje.