Kiseli kupus je metla za želudac i crijeva

Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, dakle, izbjegavajte da ga kuhate.

194

Već odavno je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i kiselog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija kao salata kuhanim jelima poput graha, a i neizostavan je u pripremi sarme.

Ovo niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka. Mnogo prije nego što su naučnici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut. Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, dakle, izbjegavajte da ga kuhate.