Kuhari i stručnjaci za serviranje hrane iz cijelog svijeta uporedili su za “Huffington Post” različite običaje jedenja salate u pet svjetskih kuhinja i objasnili razloge svojih običaja.

U SAD-u salata se obično jede prije glavnog jela

Amerikanci nemaju običaj pridavati pažnju hrani i skloni su pojesti “nešto s nogu”, za radnim stolom ili pred televizorom. Kad u svečanijim prilikama više pažnje posvete hrani, obrok uobičavaju započeti salatom ili juhom, slijede predjelo, glavno jelo i na kraju desert. Počinjanje obroka salatom, vjeruju Amerikanci, utječe na smanjeni unos kalorija u nastavku obroka.

Ovo vjerovanje zasnivaju na činjenici da želucu treba izvjesno vrijeme da počne osjećati sitost. Trudite li se zadržati svoju težinu ili izgubiti koji kilogram, smatraju Amerikanci, želudac je prije glavnog obroka dobro napuniti manje kaloričnom hranom poput salate.

Francuzi jedu salatu nakon glavnog jela, prije deserta

Suprotno Amerikancima, Francuzi vjeruju da će jedenjem zelene salate, nakon glavnog jela, pomoći probavi. Moć pomaganja probavi pripisuju vlaknima kojima je bogata zelena salata, a jedu je s vinaigretteom (preljevom od ulja i sirćeta). Osim pomoći pri probavljanju već pojedene hrane, smatraju Francuzi, ona im čisti nepca i priprema probavni sistem za ono što slijedi, a to je desert.

Međutim, u posljednje vrijeme Francuzi ne polažu više toliko pažnje redoslijedu jedenja, pa se salata, upotpunjena raznim povrćem i bjelančevinama, može naći na njihovim stolovima kao glavno jelo. Značajniji utjecaj na zdravlje od redoslijeda, smatraju, imaju sastojci obroka koje jedu.

Italijani salatu, poznatu i kao insalata, poslužuju uz glavno jelo ili neposredno poslije

Klasične italijanske večere sastoje se od niza malih porcija posluženih u vrlo specifičnom redoslijedu. Obrok otvara aperitivo (koktel zalogajčići od maslina ili mješovitih orašastih plodova), slijedi antipasto (predjelo od suhomesnatih proizvoda, sireva ili artičoka), zatim primo (toplo jelo, obično tjestenina ili rižoto). Glavno jelo poznato je kao secondo i obično je to porcija bjelančevina poput mesa ili ribe.

Prije nego što obrok završe uz dolce (nešto slatko), piće i kafu, Italijani uživaju uz porciju formaggi e frutta (sir i voće).

U italijanskim jelima često se, uz secondo, poslužuje contorno (topla jela od povrća), a insalata (hladna salata) poslužuje se uz contorno ili neposredno nakon glavnog jela.
Italijanske salate najčešće su prelivene maslinovim uljem i sirćetom. Kao i njihovi susjedi Francuzi, Italijani vjeruju da posluživanje salate, nakon glavnog jela, pomaže probavi i priprema nepce za desert i vino. Maslinovo ulje, vjeruju Italijani, pomaže u smirivanju i uravnoteženju probave, a kiselost sirćeta osvježava nepce i pojačava okus deserta i vina.

U kineskoj kuhinji salata nije uobičajena, ali obroke započinju sirovim ili kuhanim povrćem

U velikoj i mnogoljudnoj zemlji, kao što je Kina, tradicija jedenja uveliko je određena geografijom i regionalnim običajima. U mnoštvu različitih običaja za stolom praksa posluživanja “hladne hrane” od sirovog ili kuhanog povrća, prije glavnog obroka, poprilično je rasprostranjena.

Hladna hrana servira se lijepo složena na pladnju, vrlo rijetko u zdjeli sa preljevom ili umakom, a poslužuje se na sobnoj temperaturi, topla ili vrlo hladna, i njom započinje gozba.

Jedenjem “hladnog jela” prije glavnog jela Kinezi sebi povećavaju unos povrća, a budući da se jede na početku obroka, manja je vjerovatnost da će ga ostati puno na pladnju. Obično se priprema od povrća bogatog dijetnim vlaknima, što pruža jači osjećaj sitosti i smanjuje vjerovatnost prejedanja masnijom i kaloričnom hranom.

U Indiji, zbog bolje probave, salatu jedu prije glavnog jela

Drevna zdravstvena i prehrambena tradicija ajurveda, utemeljena u Indiji, usredotočena je na vezu uma i tijela te stvaranje i tokove energije. Temeljna načela ajurvede uključuju i probavni sistem, a praktikanti ove drevne tradicije vjeruju da pravilan rad probavnog sistema jača fizičku moć.

Prema ajurvedi, sirova hrana nije lako probavljiva i stoga se ne smije miješati sa kuhanom hranom, pa se preporučuje da se sirove salate jedu najmanje 20 minuta prije glavnog obroka. Alternativa ovome, prema ajurvedi, bila bi ukusna salata od lagano zapečenog i začinjenog povrća koja se poslužuje kao dio glavnog obroka.