Samo dva sastojka

Potrebni sastojci: 4 veća jaja, 250 g nutelle.

Postupak pripreme:

1. Obložite okrugli kalup veličine 25 centimetara papirom za pečenje i zagrijte rernu na 180 stepeni.
2. Mutite jaja mikserom dok gotovo ne utrostruče volumen, pet do 10 minuta (ne preskačite ovaj korak).
3. Ugrijte nutellu malo u mikrovalnoj pećnici, pa je polako ulijte u jaja i dalje miješajući mikserom. Mutite još pola minute, ugasite mikser i po potrebi još ručno izmiješajte smjesu tako da bude ravnomjerna.
4. Sipajte smjesu u kalup i pecite 20 do 25 minuta, pa prije posluživanja pustite da se potpuno ohladi.

Lava muffins

Potrebni sastojci: 3 jaja, 1 žumanac, 200 g čokolade (70 posto kakaa), 100 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 100 g glatkog brašna.

Postupak pripreme:

1. Jaja, brašno i šećer zajedno umutite.
2. Otopite čokoladu i maslac.
3. Sve sastojke sjedinite.
4. Kalupe za lava kolače namastite i u njih ulijte smjesu.
5. Pecite na 210 stepeni oko 12 minuta.

Brownie s višnjama

Potrebni sastojci: 2 kašike kakaa u prahu, 45 ml kipuće vode, 300 g tamne kvalitetne čokolade, 225 g maslaca, 190 g šećera, 3 jaja, 75 g brašna, na vrh noža naribanog zrna tonke (začin biljke porijeklom iz Južne Amerike naći ćete u bolje opskrbljenim prodavnicama) prstohvat soli, 3 kašike višanja iz kompota bez košpica.

Postupak pripreme:

1. U lončiću pomiješajte kakao i kipuću vodu. Dobro izmiješajte kako bi se kakao otopio.
2. Čokoladu i maslac otopite nad parom. Kad se otopi ostavite da se malo prohladi, oko pet minuta.
3. Električnim mikserom izmiješajte jaja sa šećerom.
Kada se jaja zapjene dodajte im pripremljeni kakao i otopljenu čokoladu i maslac. Izmiješajte sve kašikom.
4. Nježno umiješajte brašno, so i začin tonka. Na kraju umiješajte i višnje.
5. Mali kalup za kolače (približno 18×28 cm) obložite papirom za pečenje, pa u njega izlijte pripremljenu smjesu.
6. Stavite u rernu zagrijanu na 190 stepeni i pecite 40 – 45 minuta.
7. Pečeni kolač ostavite da se hladi u kalupu, a kad se potpuno ohladi narežite ga na kocke i poslužite.

Desert sa kakao maslacem u umaku od crnog vina i suhih smokava

Potrebni sastojci: 140 g tamne čokolade (70 posto kaka),
50 g kakao maslaca (potražite ga u prodavnicama zdrave hrane), 2 jaja, prstohvat soli, 1 kašika sirovih kakao zrna (dostupno u prodavnicama zdrave hrane), 1 kašika tamnog muscovado šećera (izostavite ako ne jedete šećer).

Za umak od smokava: 250 ml jakog crnog vina (pinot crni ili teran), 1 velika kašika meda, 5 suhih smokava narezanih na kriščice, 1/3 kašičice mljevenog cimeta.

Za posluživanje: listići svježeg timijana, suhe latice ruže, grčki jogurt, sjemenke vanilije.

Postupak pripreme:

1. Zagrijte rernu na 160 stepeni. Tamnu čokoladu i maslac otopite na laganoj vatri zajedno sa šećerom i prstohvatom soli. Ohladite, pa dodajte jaja i umutite sve zajedno.
2. Četiri posudice za souffle, tzv. ramequins, namastite maslacem i pobrašnite.
3. Ulijte smjesu, pospite kakao zrnima i pecite 15-20 minuta. Kolač je gotov kada zabodete čačkalicu u sredinu kolača, a ona bude čista – bez tragova tijesta.

4. Dok se kolač peče, pripremite sirup od vina. Prokuhajte vino sa smokvama, cimetom i medom i dalje kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta, dok se sirup ne zgusne/reducira i dok smokve ne omekšaju.

5. Za domaći grčki jogurt pripremite pamučnu salvetu, cjediljku i plastičnu zdjelu.

6. Na cjedilo položite pamučnu salvetu, a zatim cjedilo stavite iznad zdjele.
7. Jogurt ulijte u cjedilo sa krpom i pustite da se cijedi oko sat. Trebali biste dobiti gusti jogurt i u zdjeli sirutku. Ukoliko jogurt budete cijedili preko noći, dobit ćete gusti mliječni sir.

8. Gotovi sirup ulijte u tanjir zajedno sa smokvama, zatim izvadite pažljivo topli kolač iz posudice i položite na sirup od smokava. Ukrasite suhim laticama ruža i listićima timijana, i dodajte kašiku gustog grčkog jogurta i sjemenke vanilije.

Mousse

Za pekarsku kremu je potrebno: 3 žumanca, 50 g šećera, 20 g škrobnog brašna, 250 ml mlijeka, 1 kašika kaka.

Za bjelanca je potrebno: 3 bjelanca, 50 g šećera u prahu, nekoliko kapi limunovog soka, prstohvat soli, 150 g tamne čokolade nasjeckane na sitne komadiće, 200 ml slatkog vrhnja.

Postupak pripreme:

1. U zdjeli pomiješajte žumanca, šećer i škrobno brašno. U drugom loncu pomiješajte mlijeko i kakao, pa kuhajte dok ne prokuha. Sklonite s ringle i sasvim polako dodajite u mješavinu s jajima cijelo vrijeme miješajući.
2. Vratite mješavinu u posudu i na ringlu i kuhajte na laganoj vatri neprestano miješajući sve dok se krema ne zgusne. Sklonite je s vatre, prelijte u drugu posudu i pokrijte prijanjajućom folijom tako da se ne stvori korica na vrhu. Pustite je da se posve ohladi, najbolje sat u frižideru.
3. Mikserom mutite bjelanca, pa im dodajte šećer, limunov sok i so. Mutite sve dok bjelanci ne postanu posve čvrsti. Rastopite čokoladu na pari. U drugoj zdjeli mutite vrhnje dok se ne pretvori u šlag. Rastopljenu čokoladu dodajte u ohlađenu čokoladnu kremu i dobro izmiješajte.
4. Zatim dodajte trećinu bjelanaca i lagano miješajte. Dodajte i preostala bjelanca i na kraju umućeno vrhnje. Rasporedite u veću posudu za serviranje ili više manjih čaša. Ostavite mousse u frižideru da se stisne i pojedite u roku od jedan do dva dana.