Boja oka zavisi od količine pigmenta u šarenici. Kada u šarenici ima puno pigmenta, boja oka je crna ili tamno smeđa.

Manja količina pigmenta daje zelenu boju, a još manja, plavu.

Osim što ste do sada birali partnera i šminku prema boji očiju, jeste li znali što se još iz nje može pročitati? Ako niste, saznajte u nastavku:

Melanom oka

Imate li plave, zelene ili sive oči vi ste, za razliku od onih koji imaju smeđe oči, u rizičnoj grupi od razvoja rijetke, ali agresivne vrste karcinoma, poznate pod imenom melanom oka. Međutim, čak i s plavim očima opasnost je mala, jer ovo je, na sreću, vrlo rijedak oblik raka.

Pouzdanost

Naučnici su otkrili da su ljudi skloniji osobama smeđih očiju jer ih smatraju vjerodostojnijim od drugih. Dalja istraživanja pokazala su da to zapravo nije zbog boje očiju, nego crta lica koje obično imaju oni sa smeđim očima.

Povišen šećer u krvi

Istraživanje provedeno 2011. u Evropi pokazalo je da je kombinacija plavih očiju i svijetle puti jedan od rizičnih faktora za razvoj dijabetesa tipa 1.

Gubitak sluha

Osobe tamnih očiju bolje podnose buku, odnosno imaju manji rizik od gubitka sluha ako su izloženi buci, smatraju naučnici. Tvrde da razlog tome treba tražiti u činjenici da tamnije osobe imaju više melanina (tamnog pigmenta koji daje boju koži, očima i kosi) u očima i ušima. Melanin, između ostalog, štiti slušni aparat od negativnog utjecaja buke.

Sklonost alkoholizmu

Ne samo da su osobe plavih očiju sklonije konzumiranju alkohola, nego je istraživanje provedeno 2015. pokazalo da imaju veći rizik od stvaranja ovisnosti.

Endometrioza

Ovo stanje javlja se kada tkivo koje normalno raste unutar maternice počinje rasti izvan nje. Kad napadne organe, poput mjehura i crijeva, to se naziva duboka infiltrirajuća endometrioza (DIE).

Odgovor organizma na terapiju

Boja očiju može odigrati ulogu u tome koji tip terapije najbolje funkcionira za vas. Tamne oči mogu značiti da ćete imati bolje rezultate u strogo vođenoj terapiji. Istodobno, osobe svjetlih očiju sklonije su opuštenijem rasporedu, onom koji će prilagoditi sebi.

Zjenice nejednake veličine

Jedna od pet osoba ima zjenice različite veličine – jednu manju od druge. Ponekad ovo može biti simptom neke bolesti, poput bolesti vezanih uz živčani sistem, moždanog udara ili upanog procesa u organizmu.

Vitiligo

Imate li plave oči manje su šanse da ćete oboljeti od vitiliga.

Siva mrena

Ovo stanje zamućenja vida češće pogađa osobe s tamno smeđim očima, kaže jedno australsko istraživanje.

Veličina zjenica

Istraživanja su u toku, ali stručnjaci smatraju da bi veličina zjenica u mirovanju mogla biti znak inteligencije. Veće zjenice povezuju se s većim kapacitetom mozga.

Raznobojne oči

Imate li plavu mrlju u svojim smeđim očima? To bi mogao biti simptom Waardenburg sindroma. Taj genetski poremećaj može učiniti da izgubite pigment u kosi, koži i očima. Također, može uzrokovati gluhoću i jedinstvene crte lica, poput širokih očiju i širokog korijena nosa.

Sportske vještine

U sportovima koji traže brzu reakciju, poput boksa ili nogometa – oni sa smeđim očima bolje se ističu. Ali kada su u pitanju sportovi poput kuglanja, golfa ili bejzbola, bolje su vam šanse ako ste plavooki.

Makularna degeneracija

Australsko istraživanje kaže da su osobe sa svijetlim očima dva puta više u riziku od makularne degeneracije povezane s dobi. Ova bolest može uzrokovati gubitak vida.