Ana Ugarković je uspješna hrvatska kuharica, gledateljima u regionu poznata po televizijskoj emisiji “Kod Ane”, u kojoj je svojim gostima pripremala razne slane i slatke specijalitete.

Jedan od njih je i Bruschette od kiselog tijesta s vrganjima i jajima od prepelice, jelo pogodno za ovo doba godine.

Potrebno je: nekoliko kriški dobrog sourdough hljeba, vrganji, česno bijelog luka, maslinovo ulje, prepeličija jaja.

Postupak pripreme:

Vrganje narežite na kriške debele oko sedam milimetara. Lagano ih posolite i pobiberite i premažite maslinovim uljem.

Vrganje potom na umjerenoj vatri pržite u tavi sa obje strane, dok ne dobiju zlatnu boju.

Jako je važno da vrganji ne potamne previše jer tada postaju gorki.

Kriške hljeba grilujte, pa natrljajte bijelim lukom.

Rikulu lagano začinite s malo maslinova ulja i nekoliko kapi limuna.

Prepeličija jaja ispecite na oko.

Na hljeb sa bijelim lukom stavite rikulu, pa vrganje i na vrh prepeličija jaja.

Kako napraviti kiselo tijesto za hljeb:

Potrebno je: 9 dcl hladne vode, 150 g pšeničnog brašna, 75 g graham brašna, 75 g raženog brašna.

Postupak pripreme:

Ovo je recept za žitko kiselo tijesto, koje je skoro kao voda. Ovo tijesto je manje kiselo i daje mnogo bolji okus nego gusta verzija kiselog tijesta.

Sve sastojke dobro pomiješajte u zdjeli. Tijesto sipajte u malo veću staklenu teglu, prekrijte djelimično plastičnom folijom tako što ćete ostaviti mali otvor, kroz koji će ulaziti zrak, i ostavite na otvorenom u kuhinji na sobnoj temperaturi (15-20 stepeni).

Ovako pripremljeno tijesto trebate mutiti tri puta dnevno (po minutu, zahvaćajući tijesto sa dna tegle) 10 dana.

Kiselo tijesto spremno je za pripremu vašeg omiljenog hljeba kojeg ćete napraviti onako kako to uobičajno radite.