Dobar rižoto nije teško pripremiti, ali savršen – e, to je već umjetnost, kažu Italijani, neprikosnoveni majstori za pripremu ovog jela.

Kako bi i vaš rižoto uvijek bio savršen, evo nekoliko uputa slavnih italijanskih chefova:

Kakva riža

Birajte uvijek najbolji tip riže, a za savršeni rižoto to je italijanska vrsta carnaroli, jer dobro podnosi kuhanje i ima odličan kapacitet upijanja tekućine. Dobra alternativa je riža arborio. Te su dvije vrste skuplje od drugih, ali riječ je o investiciji koja se isplati jer ćete samo tako svim čulima uživati u pravom kremastom rižotu.

Zaboravite na pranje

Nikad ne perite rižu jer se tako ispiraju vrijedni sastojci, riža gubi kompaktnost i tokom kuhanja postaje ljepljiva, a rižoto se na kraju pretvori u gustu kašu.

Obavezno tostiranje

Na početku kuhanja rižu obavezno tostirajte. Ali, kako znati kada je dovoljno? Položite ruku dlanom prema gore u posudu iznad riže (pazite da se ne opečete). Kada se ruka jako zagrije, to je znak da se riža dovoljno tostirala.

Supa uvijek treba da vri

Neka vam supa, kojom zalijevate rižu, uvijek vri. Ne dopustite da se ohladi jer ćete dodavanjem hladne tekućine smanjiti temperaturu kuhanja riže. Supu dolijevajte malo po malo.

Miješati ili ne miješati

Neki stručnjaci preporučuju da zaboravite na drvenu kašiku jer se čestim dodirivanjem zrnaca izbacuje škrob, što na kraju rezultira ljepljivom teksturom. Zato su za pripremu rižota idealne posude od bakra jer se kod kuhanja bez miješanja riža ne lijepi za dno. Drugi pak tvrde da treba miješati stalno, bez prekida, i da je upravo u tome tajna dobrog rižota. Stručnjaci kažu – probajte i jedan i drugi način, pa sami odlučite koji je bolji.

Ne zaboravite maslac

Na kraju kuhanja, nakon što ste ugasili vatru, uvijek dodajte kockicu maslaca. Ili, još bolje, zagrijte malo vina i sirćeta od bijelog vina, ubacite maslac, pa time zalijte rižoto i energično promiješajte. Dobit ćete rižoto nezaboravnog okusa.