Iako su čvrsti, jaki i muževni, i muškarci trebaju ponekad čuti poneki kompliment kako bi uvidjeli da je njihov rad i doprinos vidljiv i da se cijeni.

Malo “hvala” ili “volim te” može puno značiti u odnosu dvije osobe.

Evo čime ćete “smekšati”:

Volim te

Bez obzira koliko bio muževan, velik i jak, svaki muškarac se bar malo raznježi kada čuje te čarobne riječi – “volim te”. Također, vole i zagrljaje, poljupce i povremeno maženje.

Cijenim to što radiš

Muškarci trebaju potvrdu da su glava porodice. Sve manje od toga i loše će se osjećati, nedovoljno i nesigurno jer smatraju da nisu osigurali svojim voljenima to što trebaju. Stoga, svaki put kada im date do znanja da je njihov trud i rad vidljiv te da se cijeni, to će im jako puno značiti.

Najbolji si muž/tata/dečko

Nije u pitanju dizanje ega, već povremeno izricanje nečega što je očito. Kada je muškarac dobar u svojim ulogama, takve pohvale ga samo dodatno potiču da se i dalje trudi.

Cijenim te kao pravog muškarca

Kao i kod broja jedan, svaki muškarac mora se osjećati kao muškarac. I tu nije u pitanju dizanje ega, već verbalno potvrđivanje nečega vezanog za njegov karakter, kao naprimjer radna etika, iskrenost, poštenje i slično, ili uspjeh, poput nagrade, promocije na poslu ili pak nešto svakodnevno, kao iznošenje smeća bez podsjetnika.

Poštujem te

S godinama, muškarcima je bitnije da ih se poštuje iz ljubavi, zbog njihovih karakteristika i truda koje su uložili u svoje porodicu, nego zbog ega i vlastitog osjećaja veličine. Diže im samopouzdanje i daje dodatnu energiju taj osjećaj da ih neko poštuje ili da se divi njihovim podvizima i uspjesima. Pogotovo kada su u pitanju ljudi koje vole i koji su im bliski, piše Power of Positivity.

Idi, radi šta god hoćeš / Idemo zajedno raditi nešto što te veseli

Kad ovako nešto čuju od svojih partnera, muškarci se osjećaju kao da ponovo imaju 13 godina i polete za onim nečim za što često nemaju vremena. Nekima je to odlazak na piće s prijateljima, nekima igranje igrica na kompjuteru, a ako se odluče samo leći i malo odspavati ovo popodne i to je sasvim u redu. Sloboda koju čovjek dobije na ovaj način često dugotrajno pozitivno utječe na njega i njegove dnevne obaveze.

Izgledaš fantastično

Ovo i nije tako teško da pogodite. Nakon godina veze, muškarci vole da ih se podsjeti da su i dalje poželjni. Tu i tamo koji kompliment dići će mu samopouzdanje, pogotovo ako se trudi oko svog izgleda, pa ide u teretanu, aktivno se bavi sportom ili isprobava novi izgled (frizuru ili bradu). Kompliment će muškarcu doći kao nagrada za uloženi trud.

Slušam…

Muškarci i žene jako različito komuniciraju. Naprimjer, kada imaju različita mišljenja, žena će prije muškarca biti voljna sjesti i argumentirano popričati. Na drugu stranu, muškarci prilikom neslaganja često traže samoću i priliku da razmisle o svojim stajalištima. U svakom slučaju, vole znati da kada će biti spremni, da će ih njihove partnerice poslušati.

Hvala

Isto kao i žene, i muškarci vole dobiti potvrdu i priznanje za trud koji su uložili kako bi nešto postigli ili napravili. “Hvala ti” je jasna i direktna fraza kojom se daje do znanja da je nečiji trud vidljiv i cijenjen.

Vjerujem ti

Nema ništa važnije u vezi od povjerenja. Vjera u nekoga do te mjere, da ste mu spremni dati svoj život u ruke i vjerovati da će sve biti u redu, cilj je svake veze.