Glumci uoči premijere “Sjećaš li se Doli Bel”: Napravili smo veliku i značajnu predstavu

Ova predstava je i posveta jednom prelijepom Sarajevu, naglasio je reditelj Mladenović

156
Detalj sa pres-konferencije (Foto: M. Živojević)

Kultni film “Sjećaš li se Doli Bel” dobio je svoju pozorišnu verziju, a publika Kamernog teatra 55 premijerno će je pogledati 15. marta sa početkom u 20 sati.

Predstava je pod rediteljskom palicom gosta iz Srbije Kokana Mladenovića zapravo urađena na osnovu istoimenog romana kojeg je napisao Abdulah Sidran, istaknuto je na današnjoj pres-konferenciji.

– Napravili smo jednu opsežnu afišu, u kojoj smo zapisali nešto o ovoj predstavi. Ja sam svoj govor započeo rečenicom: “Abdulah Sidran, Kokan Mladenović, Kamerni teatar 55 – liga šampiona, zar ne? Ja sam sretan čovjek”. Napravili smo veliku i značajnu predstavu – istakao je glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Abdulah Sidran je naglasio da se oko predstave “Sjećaš li se Doli Bel” okupilo sve najbolje što postoji u svojim strukama iz regiona, od reditelja, glumaca, scenografa, kostimografa…

– Dovoljno je reći Kokan, Emir, pa i ja imam tih nekih inozemnih i domaćih uspjeha, a naravno i spomenuti vrhunski glumački ansambl. Sve to je olakšalo moj posao ovdje i u tom smislu ide moja beskrajna zahvalnost. Bio sam na probama, mislio sam da znam nešto o režiji, a spoznao sam da zapravo ne znam ništa. Dešavala se jedna čarolija – istakao je Sidran.

Reditelj Kokan Mladenović iskazao je zahvalnost na privilegiji koja mu je pružena da dva mjeseca provede u pozorišnoj avanturi, kako je nazvao proces nastanka predstave “Sjećaš li se Doli Bel”.

– Ova predstava je i posveta jednom prelijepom Sarajevu – naglasio je.

“Sjećaš li se Doli Bel” je priča o dječaku Dini koji spoznaje svijet i odrasta uz filmove koje gleda u lokalnom bioskopu i muziku koju sluša u omladinskom centru, i doživljava svoju prvu ljubav zaljubljujući se u prostitutku Doli Bel koju, po zahtjevu njenog makroa, treba da sakrije.

U predstavi igraju: Emir Hadžihafizbegović, Gordana Boban, Davor Golubović, Elma Juković, Mirsad Tuka, Tatjana Šojić, Saša Petrović, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Sin Kurt, Amar Selimović i Saša Krmpotić. Dramaturgiju potpisuje Vedran Fajković, dok je za kostime i scenografiju zaslužna Adisa Vatreš-Selimović.