Ford Thunderbird slavne Marilyn Monroe na aukciji

Procijenjeno je da će četvorotočkaš, koji je glumica dobila kao božićni poklon od svog poslovnog partnera Miltona Greenea, dostići cijenu između 300.000 i 500.000 dolara

420

Ford Thunderbird jedini je automobil za koji se zna da je pripadao najpoznatijoj holivudskoj plavuši Marilyn Monroe, a 17. novembra pojavit će se na aukciji kuće Julien’s na Beverly Hillsu u Californiji.

Procijenjeno je da će četvorotočkaš koji je glumica dobila kao božićni poklon od svog poslovnog partnera Miltona Greenea dostići cijenu između 300.000 i 500.000 dolara. Marilyn je uživala u automobilu nekoliko godina, prije nego što ga je ponudila Johnu Strasbergu, sinu njenog učitelja glume, za njegov osamnaesti rođendan.

Podaci iz tog perioda govore da su se seks ikona i Arthur Miller upravo u ovom kabrioletu odvezli na svoje vjenčanje 1956. godine, a potom i na privatnu zabavu, koja je tim povodom održana nekoliko dana kasnije. Model sa dva sjedišta i dvoje vrata, crne boje i crno-bijelog enterijera, skoro je restauriran od strane specijalista u Californiji.

Nakon što je njegov drugi vlasnik Strasberg promijenio automobil 1970. godine, dva ili tri kolekcionara bila su u vlasništvu ovog Forda, prije nego što ga je trenutni vlasnik ponudio aukcijskoj kući, sa tek nekoliko milja više od 30.000 na odometru.

– Ovo je zaista posebna prilika i definitivno je jedan od najboljih automobila koji su ikada dospjeli u naše ruke. Ovo je automobil koji je ona vozila godinama i predstavlja važan period u njenom životu. Tokom aukcije, imat ćemo nadmetanje kolekcionara automobila i fanova Marilyn Monroe, a bit će interesantno gledati tu borbu- kaže Martin Nolan, izvršni direktor aukcijske kuće Julien’s koja će prodati slavno vozilo.