Jeste li se ikada zapitali šta vašem tijelu pravi ispijanje gaziranih pića koja su puna šećera, primjera radi, Coca cola napitaka?

Portal The Renegade Pharmacist otkrio je šta se događa u tijelu od trenutka kada se Coca cola popije, pa narednih sat.

Prvih 10 minuta

– U tijelu se našlo 10 kašičica šećera, što je doza više nego dovoljna za cijeli dan, više od 100 posto preporučenog dnevnog unosa.

– Okus vam se ne čini toliko slatkim jer ga fosforna kiselina umanjuje. Tu kiselinu sadrže mnogi gazirani sokovi.

Nakon 20 minuta

– Šećer u krvi uzrokuje navalu inzulina, a jetra se trudi pretvoriti sav taj šećer u masnoću.

Nakon 40 minuta

– Kofein je kompletno apsorbiran, zjenice se šire, krvni pritisak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok.

– Adenozin receptori u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost.

Nakon 45 minuta

– Vaše tijelo proizvodi dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, slično kao heroin.

Nakon 60 minuta

– Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink u donjem dijelu crijeva i potiče metabolizam. To je još složenije zbog visoke doze šećera i umjetnih sladila koji povećavaju izlučivanje kalcija.

– Kofein ima diuretska svojstva i češće mokrite tako da ćete izgubiti i natrij, elektrolite te vodu iz tijela.

– Dolazi do pada šećera, pa postajete razdražljivi i tromi. Osim što ste izgubili tekućinu, izgubili ste i tvari korisne za jačanje kostiju i zuba.

– Coca cola ne sadrži samo velike količine kukuruznog sirupa, već i soli te kofein. Inače, gazirana pića puna su kiselina koje oštećuju zubnu caklinu i vode karijesu, a umjetne boje mogu obojiti zube. Samo jedna limenka može sadržavati 39 grama šećera što je dnevna doza – objašnjava bivši ljekarnik dr. Sameer Pate.

Dodao je da što se gazirano piće duže ispija, povećava se i šteta koja može nastati na zubima. Potrebno je samo 20 sekundi da bakterije u ustima počnu proizvoditi kiselinu, a nagrizat će caklinu do pola sata.

Ako vam treba 30 minuta da sve popijete, tada se štetno djelovanje na zube znatno produžava.

Žvakaća guma bez šećera pomaže u smanjivanju kiseline u ustima.

– Redovna konzumacija većih količina napitaka kao što je Cola cola pogoduje povećanju krvnog pritiska, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti. Ove činjenice za gazirana pića mogu šokirati, ali dobar su pokazatelj zašto ih treba izbjegavati – kaže nutricionistica Ella Allred.

Objasnila je kako velika količina šećera, koja naglo dođe u tijelo, prisiljava gušteraču da pojačano proizvodi inzulin, a to povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2. Razvoju bolesti srca pogodovat će pojačano taloženje masnoća.

– Kofein u Coca coli uništava neke receptore u mozgu zbog kojih se osjećamo opreznima i budnima. Nakon prestanka djelovanja tog pića postajemo dehidrirani, umorni i pospani, i opet posežemo za stimulatorom energije. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i kokain i heroin, želimo još više toga – dodaje nutricionistica.

Stručnjaci savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam kašičica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece.