Čak i najveći ljubitelji pržene hrane ne vole kada im se miris prženog “uvuče” u kuhinju. Zna se desiti da čak i 24 sata, nakon prženja u kuhinji, ali i dnevnom boravku te trpezariji još uvijek se nazire miris prženog ulja, a to svakako nije ugodno.

Jedan od sigurno najboljih načina da se riješite neugodnog mirisa je da ne pržite ništa u dubokom ulju, ali ako to nije opcija onda bi bilo dobro da pratite sljedećih nekoliko koraka koji će neutralizirati neugodan miris.

Evo nekoliko savjeta:

Upalite ventilaciju ili napu prije samog prženja, ne tek kada počnete, jer u tom slučaju neće biti previše efektno.

Izolirajte prostor u kojem pržite, što znači da treba da zatvorite sva vrata da se miris ne bi uvlačio u susjedne prostorije.

U tepsiju stavite malo maslaca, cimeta i šećera i stavite u rernu na nisku temperaturu, pa ostavite sat vremena. Nakon toga kuhinja će mirisati na kolače, a ne na prženo ulje.

Možete pomiješati šolju vode sa kašikom sirćeta, stavite na ringlu da prokuha u manjoj šerpi. Možete dodati i kore citrusnog voća ili štapić cimeta.

Preko noći u posudama ostavite sodu bikarbonu ili mljevenu kafu koji će do ujutro upiti sve mirise.

Zapalite mirisne svijeće.