Sarajlije koje uživaju u odličnim zabavama i kvalitetnim koktelima dobro znaju za Edisa Duvnjaka. Predsjednik Udruženja barmena ICE Sarajevo u ugostiteljstvu je 15 godina, a kao vrsni barmen radi već cijelo desetljeće.

– Udruženje smo osnovali prije sedam godina na inicijativu nekoliko ugostiteljskih radnika koji su došli na ideju da bi bilo dobro povezati barmene u našoj zemlji, a sve u cilju proširenja i očuvanja kulture ispijanja koktela u BiH. Ono što je zanimljivo je to da svake godine organiziramo školu, koja iznjedri oko deset novih barmena koji su odmah spremni za posao. Pored toga, svake godine odlazimo u Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju gdje razmjenjujemo iskustva sa kolegama iz regiona – kaže Duvnjak.

Govoreći u položaju barmena u našoj zemlji, Edis je istaknuo kako bi nadležne institucije trebale više povesti računa o ugostiteljskim radnicima da ih zadrže u zemlji, a ne da oni, “trbuhom za kruhom” školovani odlaze da rade u susjedne zemlje.

Duvnjak: Sarajlije najviše vole piti “Mojito” FOTO: M. ŽIVOJEVIĆ

– Srbija i Hrvatska imaju jako dobru scenu barmena i mogu sa sigurnošću tvrditi da su ispred nas 20 godina. Nažalost, kod nas se još uvijek radi po principima koje smo naslijedili iz bivše SFRJ. U srednjoj školi mi još uvijek nemamo zanimanje – barmen. Mislim da je krajnje vrijeme da se to promijeni – istaknuo je Duvnjak na početku razgovora za naš portal.

Koja je razlika između barmena i koktel – majstora?

– Koktel – majstor, iako se izraz jako često pominje, zanimanje je koje ustvari ne postoji. Koktel – majstor može biti svaka osoba koja zna pripremiti deset koktela, ali ne zna napraviti dobru espresso kafu ili poslužiti vino. Barmen je neko ko sve to mora znati. To je čovjek koji se bavi cjelokupnim poslom iza bara, od nabavke opreme, do pripreme pića, napitaka i njihove dekoracije.

Barmen ste već deset godina. Koga ste sve od poznatih do sada imali priliku uslužiti?

– Jako je puno poznatih ljudi kojima sam imao priliku pripremati koktele. Među njima su neki najpoznatiji sportisti, glumci, pjevači, političari iz regiona i svijeta. Posljednjih šest godina članovi našeg Udruženja rade za Sarajevo Film Festival. Ukazano nam je povjerenje da pripremamo koktele na svečanosti otvaranja Američke ambasade u BiH, kada je naše koktele probala i Hillary Clinton. Izdvojio bih Branka Đurića Đuru kojem sam pripremao koktel “Mojito”. Za naše reprezentativce Edina Džeku i Emira Spahića pravio sam bezalkoholne koktele. Nina Badrić voli laganije koktele sa malo alkohola, pa smo joj ponudili “Gin fizz”, koji je na bazi gina. Nakon što ga je probala kazala nam je da, pored vina, najviše voli baš taj koktel.

Koje koktele Sarajlije najviše vole piti?

– To je definitivno “Mojito”, jedan od najpoznatijih koktela, a priprema se od svježih limete i nane, smeđeg šećera, svijetlog ruma i kisele vode. To je osvježavajući koktel, a izmislio ga je Ernest Hemingway sasvim slučajno. Postoji priča da dok je konzumirao rum i limetu zajedno, u blizini je ugledao saksiju sa svježom nanom, ubrao nekoliko listića, ubacio u čašu i tako je nastao slavni “Mojito”. Ali Sarajlije, posebno muškarci, vole piti i “Long Island Iced Tea”. Toje je jedan od najjačih i najpoznatijih koktela na svijetu.

Koje koktele više piju mladi, a koje stariji?

– Stariji piju laganije koktele, a mladi više traže jače, sa više alkohola.

Je li špricer koktel?

– Naravno, jer je koktel mješavina dva ili više pića. U Americi kad zatražite juice vodku, nećete dobiti to što ste tražili, ali ako kažete da želite “The Screwdriver”, dobit ćete juice vodku.

Zašto su kokteli skupi?

– Vjerovatno zato što koktel sadrži minimalno dva, tri skupa pića, plus dekoraciju koja se uglavnom sastoji od raznog voća i povrća. Naravno, tu je i čaša koja mora biti posebna, jer koktel se prvo “pije očima”, a onda ustima.

Koliko Vi znate pripremiti koktela?

– Oko 200! U posljednje dvije godine u svom ugostiteljskom objektu baziram se na tzv. “kraftologeeju”, a to je pripremanje koktela pred gostom. Pitam gosta šta voli – slatko, ljuto, gorko, kiselo, koje alkoholno piće ili bezalkoholni napitak preferira, a onda pred njim kreiram koktel. Ovakav način pripreme danas je hit u svijetu, a pozitivne reakcije dobijam i od Sarajlija. U pripremi koktela puno koristim i začinsko bilje, poput ruzmarina, nane, bosiljka…, a uzgajam ih sam u saksijama tokom ljeta.

Bili ste na mnogim međunarodnim takmičenjima barmena odakle ste se vraćali sa priznanjima. Koje Vam je najdraže?

– Na međunarodnom takmičenju barmena 2016. godine u Šibeniku, od 42 učesnika, osvojio sam treće mjesto. Koktel koji sam tada pripremio nazvao sam “Guest wish ladies”, a u njega idu svježi limeta, kupine i đumbir. Sve to se ispasira, a o potom se miksa sa vodkom, likerom od narandže i sirupom od kupine. Sjećam se, jedan internacionalni sudija mi je prišao i tražio da mu pročitam sastojke u koktelu, jer nikako nije mogao otkriti jedan od sastojaka – đumbir.

U filmovima od Jamesu Bondu stalno se spominje martini sa vodkom, ali mućkani, a ne miješani. Kakav je to koktel kojeg pije slavni tajni agent?

– To je mješavina martinija i vodke. Imate miješani tzv. “stirred” i “shaken”. James Bond kaže: “Please shaken, not stirred”. On traži da mu se koktel “šejka” da bi se unutar šejkera razbio led i da bi se sastojci bolje pomiješali. Takav koktel puno je laganiji, a u čaši izgleda privlačno.

Bližimo se novogodišnjim partyjima. Koje biste koktele preporučili našim čitateljima?

– Pošto je vrijeme hladno, predložio bih tople koktele. Jedan od koktela koji se kod nas najviše konzumira je “Rum punch” koji se priprema od svijetlog ruma, svježeg mlijeka, sirupa od vanilije, kakaa i ribane čokolade. Odlično je i kuhano vino sa okusima, posebno sa pireom od višnje, u koji se dodaju karanfilići, cimet i svježa narandža. Sve se prokuha u kafe aparatu i koktel je pripremljen. “Side car” je koktel sa konjakom, sirupom od limete, toplim sokom jabuke i sirupom od cimeta. Svi sastojci se zagriju u kafe aparatu i posluže. U koktel sa čajem stavljaju se: svježi čaj od nane, kvalitetan konjak i sirup od vanilije. Sve se smiješa i posluži.