Dragan Šljivić, najnagrađivaniji kuhar: Moja jela probali su Brega, Šuker, Džinović…

Nakon radnog dana u jednom banjalučkom restoranu kod kuće uživa u specijalitetima koje priprema supruga

3475
Šljivić: Najviše voli pripremati jela mediteranske kuhinje

Savremeni kuhari svakodnevno oduševljavaju ljude širom planete takmičeći se ko će imati originalnije i kreativnije jelo. U svemu tome spajaju tradicije različitih dijelova svijeta, zemalja, regija, a krajnji cilj im je stvoriti nove, osebujne okuse.

Jedan od takvih je i Banjalučanin Dragan Šljivić, kuhar sa najviše nagrada sa regionalnih i međunarodnih takmičenja, apsolutni šampion Bisera mora 2013. i Bosanskog dukata 2014. godine. Majstor u pripremi jela, koji je znanje pokazao na takmičenjima u Hrvatskoj, Srbiji, Turskoj i svaki put u svoju domovinu vraćao se sa najsjajnijim medaljama.

Kuhanjem se počeo baviti 2000. godine, odmah nakon završetka srednje škole. Pripremi jela pristupa profesionalno, odgovorno, ali i sa puno ljubavi. No, nije bilo lako doći do onoga što je danas. Početak je, kaže Dragan, bio težak, jer posao kuhara je zahtjevan i traži puno odricanja. No, u teškim trenucima velika podrška bila mu je porodica.

– Supruga Biljana je neko ko me razumije i ko mi daje vjetar u leđa. Tu su i tri dječaka, Aleksa je treći razred osnovne škole, a Aleksa i Andrija su prvačići. Otkrit ću vam i jednu tajnu. Uskoro ćemo biti bogatiji za još jednog člana, iskreno svi priželjkujemo princezu – ističe on.

Puno je nagrada kojima se okitio ovaj vrsni kuhar iz grada na Vrbasu. Ipak, najdraže su mu prvo mjesto u finalu Biser mora 2013. godine na Braču te finale IKKER-a 2015. kada je, u konkurenciji 15 najboljih kuhara iz regiona, osvojio također prvo mjesto.

Najviše volim pripremati jela mediteranske kuhinje u vlastitoj verziji, ali i poslastice. Naravno, pobornik sam i tradicionalne kuhinje, ali na moderniji način. Volim pripremati klasike, ali svako jelo za koje sam nagrađen na takmičenjima moje je autorsko djelo – naglašava Šljivić.

Nakon radnog dana u jednom banjalučkom restoranu kod kuće uživa u specijalitetima koje priprema supruga. Desi se, kaže, da nešto i sam napravi, ali rijetko. Biljana voli kuhati, pa mu dobro dođe da malo predahne, a i odlično to radi, kaže on, pa i uživa dok je za stolom.

Brojne su poznate ličnosti za koje je kuhao – predsjednike država, ministre, ljekare, muzičke zvijezde, glumce, sportiste.

– Imao sam čast kuhati za Gorana Bregovića, Đuleta Van Gogha, Predraga Mijatovića, Massima Savića, Davora Šukera, Harisa Džinovića, Dejana Bodirogu, Franu Lasića, Sašu i Dejana Matića… Naravno, to mi imponuje, ali me od početka bavljenja kuharskim zanatom prati jedna rečenica – svaki gost mi je jednak i nikada ne pravim razliku između predsjednika i obične osobe – kaže Šljivić.