Način života jedan je od presudnih faktora zdravog organizma, ali i ozdravljenja od mnogih bolesti. Naročito je to važno kod pojave malignih bolesti, kao što je karcinom dojke, koji se može izbjeći vođenjem zdravog načina života, ali i uspješno izliječiti ako se na vrijeme otkrije.

Karcinom dojke, kažu medicinski stručnjaci, nastaje godinama, a uzroci su upravo način života, u što spada i hrana koju unosimo, a tu je i genetska predispozicija.

Iako se još sa sto postotnom sigurnošću ne zna koje namirnice štite od zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između pojedine hrane i nastanka nekih karcinoma. Tako su se na crnoj listi našli: crveno meso i mesne prerađevine, bijelo brašno, šećer, gazirana pića, GMO hrana…

Štetne tvari iz ovih namirnica, koje se nazivaju slobodni radikali, kolaju organizmom, napadu i razaraju DNK, što potiče nastanak malignih ćelija.

Antioksidansi brane organizam od slobodnih radikala, a nalazimo ih, prije svega, u prirodno uzgojenom voću i povrću. Oni imaju zadatak da štite zdrave ćelije u tijelu i pomažu izlučivanje štetnih tvari.

Adekvatna prehrana pomaže i nakon što se ženi dijagnosticira karcinom dojke, kao odlična podrška preporučenom obliku liječenja, kaže dr. Safija Softić Namas.

– Kao prvo, važno je u prehrani imati što manje procesuirane, a što više hrane u izvornom obliku, koja je bogatija nutrijentima, a siromašnija štetnim dodacima, i po mogućnosti da je organski uzgojena. Hrana treba biti raznovrsna, a osoba se treba naviknuti da što više unosi sezonski uzgojene namirnice. Važno je obratiti pažnju i na izbalansiranu prehranu, u smislu da se zadovolje sve kalorijske i nutritivne potrebe, a pri tom da hrana sadrži veliki postotak aktivnih antikancerogenih tvari – kaže dr. Softić Namas.

Urednica portala “Dobre kalorije” i bloga “Doktorica sa oklagijom” u nastavku otkriva hranu koja se pokazala odličnom u prevenciji karcinoma dojke, ali i kod oboljelih žena, te namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili smanjiti na minimum.

Voće, ali koje

Jedite voće različitih boja, jer će ono će podmiriti potrebe za većinom vitamina i minerala. Tu su od posebnog značaja citrusi, bobičasto voće, nar.

Koje vrste povrća

Povrće je neophodno u svakoj vrsti prehrane, a kod karcinoma se pravilna prehrana ne može zamisliti bez povrća. Naročito vrijedno povrće su kupusnjače, kao što su kupus, kelj, karfiol, brokula, zatim lukovice (bijeli i crni luk, prasa, vlasac), zeleno lisnato povrće, paradajz, bundeva.

Oprezno sa masnim

Treba izbjeći premasnu hranu, naročito loše vrste masnoća, a konzumirati kvalitetne masnoće poput masnoća iz ribe, orašastih plodova i sjemenki, te jaja, maslina, avokada.

Koje su namirnice kvalitetni izvori proteina

Koristiti kvalitetne izvore proteina, poput piletine, ćuretine, ribe, jaja. Postoje naznake da je potrebno smanjiti unos mliječnih proizvoda i masnijih vrsta (crvenog) mesa.

Ne zaboravite mahunarke, oprezno sa sojom

Mahunarke su vrlo vrijedan izvor raznih nutrijenata, pa grah, grašak, slanutak, leću ne treba izbjegavati.

Soja se često spominje u prehrani kod karcinoma dojke, ali je njena primjena kontraverzna. Istraživanja su pokazala da soja može biti mač sa dvije oštrice, vjerovatno zbog individualne genetske prijemčivosti na određene sastojke soje. Zato, ne treba pretjerivati sa upotrebom, ali je ne morate ni potpuno izbjegavati.

Svježi i suhi začini

Prehranu obogatite raznim vrstama svježih i suhih začina poput bosiljka, peršuna, ruzmarina, kadulje, kurkume, đumbira, bibera, origana, vlasca, nane, bibera, chillija.

Bijelo brašno zamijenite integralnim žitaricama

BIjelo brašno izbacite iz prehrane, a uključite integralne žitarice, i to razne vrste, kao što su proso, heljda, ječam, raž, zob, riža, integralna pšenica.

Koja hrana pomaže kod posljedica hemoterapije

Za vrijeme hemoterapije česte su pojave mučnine i povraćanje, te druge probavne tegobe. U olakšavanju takvih tegoba pomaže konzumiranje češćih malih obroka, kiselog voća, hladnije hrane, đumbira i sl. U periodu kada se bolje osjećate potrudite se da unesete što više korisnih nutrijenata.

Šta unositi od tečnosti

Piti dovoljne količine vode, ali ne u toku obroka. Vodu piti neko vrijeme prije jela ili barem sat poslije jela. U nju možete pomiješati izrendan đumbir, koji je dobar antiemetik, odnosno može vam olakšati mučnine i povraćanje.

Osim vode možete piti svježe cijeđene sokove od povrća i voća, zeleni čaj, manje količine kafe.

Šta izbjegavati

Smanjite na minimum gazirana pića, šećer, industrijski prerađene namirnice, biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, palmino), a naročito transmasnoće kao što je margarin, biljni sirevi i biljno vrhnje.

Kad uključiti dodatke prehrani

Ako osoba koja boluje od karcinoma dojke ima ozbiljnijih problema s probavom i gubitak tjelesne mase, mora se posavjetovati sa ljekarom i nutricionistom. U takvim slučajevima često je potrebno uključiti određene dodatke prehrani, kako ne bi došlo do ozbiljnijih posljedica.