Sinoć je u Los Angelesu održana ceremonija dodjele prestižnih nagrada Grammy, na kojoj je Dua Lipa osvojila nagradu za najbolju novu umjetnicu, a Kacey Musgraves za album godine.

Musgraves dobila je ukupno četiri nagrade za svoj treći album na kojem je uspješno spojila country s elementima psihodelije.

Nagradu je posvetila svom suprugu u kojeg se zaljubila tokom snimanja albuma.
Dua Lipa prilikom primanja nagrade, istaknula je kako je nervozna, ali i zahvalna.

Dvadesettrogodišnjakinja odala je počast ostalim nevjerovatnim ženskim umjetnicama u istoj kategoriji, kazavši da je ove godine ta konkurencija zaista pojačana, nakon što je prošle godine predsjednik Grammyja Neil Portnow kritizirao nedostatak žena i dodao da se one trebaju više istaknuti kako bi se mogli uzeti u obzir za ovakve nagrade.

Reperica iz Brooklyna Cardi B postala je prva solo ženska izvođačica koja je osvojila nagradu za najbolji rap album Invasion of Privacy.

 

View this post on Instagram

 

Thank you @yg @sza @21savage @chancetherapper @jbalvin @badbunnypr @migos @kehlani !!!

A post shared by CARDIVENOM (@iamcardib) on


Tri nagrade osvojila je Lady Gaga, uključujući i onu za najbolji pop nastup za “Joanne” i najbolji pop duet za pjesmu “Shallow” iz filma “Zvijezda je rođena,” nominiranog za Oscara.

Pokušavajući zadržati suze, zahvalila je kolegi Bradleyu Cooperu koji nije došao na dodjelu Grammyja jer je morao prisustvovati dodjeli Bafta nagrada u Londonu.

Ariana Grande, koja je nakon spora s organizatorima Grammyja odustala od svog planiranog nastupa, dobila je nagradu za najbolji pop album “Sweetener.” To je njen prvi Grammy.

Nagradu za pjesmu godine dobila je “This is America” Donalda Glovera i Ludwiga Goranssona.

“Sweetener” Ariane Grande najbolji je pop album, a “Electricity” Silk Cityja, Due Lipe, Diplo and Marka Ronsona dobila je nagradu za najbolju dance pjesmu.

Najbolja rap pjesma je “God’s Plan” od Drakea, dok je nagradu za najbolju rap izvedbu dobila “King’s Dead” Kendricka Lamara, Jaya Rocka, Future i Jamesa Blakea.

Najbolji R&B album je “H.E.R” od H.E.R., dok je najbolja R&B pjesma “Boo’d Up” Larrancea Dopsona, Joelle James, Elle Mai i DijonMcFarlanea.

Nagradu za najbolji rock album dobila je Greta Van Fleet za “From The Fires,” dok je nagradu za najbolju rock pjesmu dobila “Masseduction” Jacka Antonoffa i Annie C.

Nagrada za najbolju novu umjetnicu otišla je Dui Lipi, dok je nagradu za najbolji solo pop nastup dobila Lady Gaga za “Joanne,” te za najbolji pop duet za pjesmu “Shallow.”