Svi već znamo da u mikrovalnu pećnicu ne smijemo stavljati neke stvari, poput posuda od aluminija ili stiropora, ali možda niste znali da i neke namikrnice nisu za ovu pećnicu.

Prije svega, treba znati kako mikrovalna pećnica ne zagrijava ravnomjerno, što znači da će svaka bakterija, koja se nalazi u podgrijanim namirnicama, preživjeti. Osim, toga, sam proces zagrijavanja doprinosi proizvodnji kancerogenih toksina.

Jaja

U mikrovalnoj pećnici možete napraviti kajganu, ali nemojte pokušavati skuhati tvrdo kuhano jaje. Kada se zagriju, para iz jaja nema gdje otići, pa se povećava pritisak, a namirnica tada lako može eksplodirati.

Piletina

Podgrijavanjem piletine proteini mijenjaju sastav i teško se probavljaju. Ostatke ručka s piletinom najbolje je konzumirati hladne, ili komade mesa ubaciti u sendvič ili salatu.

Zamrznuto meso

Kada meso odmrzavate u mikrovalnoj pećnici riskirate zarazu bakterijom jer se meso neće podjednako otopiti. Radije meso otopite na neki drugi način.

Riža

Jeste li znali da nije dobra ideja podgrijavati ostatke rižota s tikvicama u mikrovalnoj? Riža sadrži bakterije koje preživljavaju čak i kuhanje, pa ju je najbolje konzumirati odmah nakon pripremanja. Radi se o visoko otpornoj bakteriji koja se zove Bacillus cereus. Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su toksične, prema nalazima objavljenim u “International Journal of Food Microbiology,” te iznenađujuće otporan na toplinu.

Ljute papričice

Zagrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ništa loše neće se dogoditi ljutim papričicama, ali onog trenutka kada otvorite vrata mikrovalne pećnice, papričice će vjerovatno ispustiti hemijski spoj koji će nadražiti oči i grlo.

Voće

Malo vrsta voća može izdržati visoke temperature, ali ne sve, pa će grožđe, primjera radi, eksplodirati, a grožđice bi se mogle početi dimiti. Voće sadrži veliku količinu vode koja se može pretvoriti u vodenu paru i nakupljati sve dok se dogodi neuredna eksplozija unutar pećnice. Stoga prvo narežite voće na kriške – iako će udio vode ostati jednak, na ovaj način vodena para ne može ostati zarobljena ispod kore.

Povrće

Neke vrste povrća ne treba podgrijavati u mikrovalnoj pećnici. Primjer radi, celer sadrži nitrate koji postaju otrovni i kancerogeni poslije naknadnog zagrijavanja, a špinat nakon zagrijavanja u mikrovalnoj gubi sav kvalitet i može izazvati trovanje. Proteini iz gljiva, usljed zagrijavanja u mikrovalnoj, mijenjaju se što će prouzrokovati nadutost. Zagrijani krompir gubi ukus, a čak može biti uzročnik botulizma. Zagrijavanje cvekle također nije preporučljivo budući je puna nitrata.