U sarajevskoj galeriji “Preporod”, u okviru Festivala “Sarajevska zima”, sinoć je otvorena izložba “Između iluzija i stvarnosti”, turske umjetnice Sukran Zaim.

Izloženi radovi nastali su u tehnici ulja na platnu i kombinaciji crteža i kolaža, a ukazuju na materijalnu i duhovnu pustoš koju čovjek ostavlja za sobom pokušavajući ostvariti svoje iluzije.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, serija slika aludira na degradaciju čovjeka i njegove ličnosti, koji vrlo često, u želji da se vine u što veće visine, siječe granu na kojoj sjedi.

– Ovo nije odražaj mog pesimističnog pogleda na 21. stoljeće, već naprotiv poziv na jednostavniji život – pojasnila je Zaim.

Iskazala je sreću što je dobila priliku da bh. publici predstavi svoje likovno putovanje sa posljednje dvije godine, a na ukazanoj prilici posebno zahvalila direktoru “Sarajevske zime” Ibrahimu Spahiću i voditeljici galerije “Preporod” Mirsadi Baljić.

– Ovi radovi imaju vrijednost u interakciji sa publikom. Meni su bitna ta doživljavanja i pratim lica onih koji ih gledaju, gledam kako reagiraju na moje likovno putovanje. Publika je ogledalo onoga što sam radila. Posmatram da li posmatrače to vodi negdje, u neko novo saznanje- istakla je Zaim.

Izložbu je otvorio turski ambasador U BiH Haldun Koc, koji je stigao u pratnji supruge Pinar Koc.

– Umjetnici Zaim želim iskazati zahvalnost što svojim djelovanjem doprinosi spajanju mostova između dvije prijateljske zemlje- između ostalog kazao je Koc.

Sukran Zaim porijeklom je Turkinja koja je rođena u Kosovskoj Mitrovici. Na Univerzitetu u Prištini završila je Likovnu akademiju- Odsjek slikarstvo, potom Pravni fakultet, pa je do 1992. godine radila kao tužilac u Okružnom Tužilaštvu u Mitrovici, dok se nije iselila u Istanbul. Kasnije je završila magisterij na Odsjeku slikarstva Univerziteta umjetnosti u Prištini. Do penzije je radila kao profesorica slikarstva u Istanbulu na nekoliko koledža i u nekoliko škola.

Izložba će biti otvorena do 27. marta, a umjetnica će svaki dan dočekivati publiku.