Potrebni sastojci za tijesto: 800 g brašna, 300 ml mlijeka, 100 g šećera, 2 jaja, 1 žumace, 1 kocka kvasca, prstohvat soli.

Fil: 200 g mljevenog maka, 200 g mljevenih oraha, 300 ml mlijeka, 100 g šećera, 1 kora limuna, suho grožđe i cimet po želji.

Postupak pripreme:

Na ringli umlačiti mlijeko, pa dodati šećer, kvasac brašno, jaja, žumance i malo soli.
Umijesiti ne puno tvrdo tijesto, pokriti salvetom i pustiti da stoji pola sata. Zatim ga ponovo premijesiti i pustiti još 15 minuta da odmara.

Tijesto podijeliti na dva dijela, pa svaki dio dobro premijesiti, a potom ga razviti na stolu koji ste malo pobrašnili. Debljina razvijenog testa trebala bi biti oko jedan centimetar.

Mljeveni mak i orahe preliti vrelim mlijekom, dodati šećer, koricu limuna, suho groždje ili cimet.

Jednu jufkicu filovati orasima, a drugu makom i uviti u rolat.

Staviti u podmazan pleh i pokriti kesom i salvetom da naraste 20 minuta.

Namazati žumancetom i staviti u rernu koju ste prethodno uključili na 200 stepeni Celzijusa.

Peći 45 minuta, ali na polovini pečenja štrudlu prekriti folijom.

Ohladiti, izrezati na kriške i poslužiti uz kafu, čaj ili sok.