Đenita Delihasanović, dizajnerica nakita: U svaki komad udahnuta je jedna nota ljubavi

Kao najveći uspjeh navodi svoj brend „Đenita Gioielli“ koji je godinama gradila, a koji je prepoznatljiv kako na našim prostorima, tako i van naše države, priča Đenita

1567
Đenita Delihasanović

Dobar komad nakita je ono čemu teži svaka žena. Glomazne naušnice, unikatne ogrlice ili pak neobična narukvica upotpunit će svaku kombinaciju. Upravo takve pravi i mlada dizajnerica nakita Đenita Delihasanović, koja je godinama gradila iskustvo između Sarajeva i Milana i čije kreacije odišu glamurom i ljepotom.

Sa Đenitom smo razgovarali o tajnama uspjeha, ljubavi i strasti prema nakitu koji izrađuje, životu i vrijednostima koje cijeni, o ljepoti zaboravljenog nakita u fiokama prošlosti kojima ona sa kreacijama vraća život, kao i o savjetima ženama koje tek počinju profesinalni put.

Na šta ste posebno ponosni i šta biste izdvojili kao Vaš najveći uspjeh?

Delihasanović: Kao najveći uspjeh navela bih svoj brend „Đenita Gioielli“ koji sam godinama gradila, a koji je prepoznatljiv kako na našim prostorima, tako i van naše države.

Šta nam možete reći o posebnosti nakita koji izrađujete?

Delihasanović: Nakit koji izrađujem jeste ‘tanka nit’ koja povezuje davno prošla vremena sa današnjim –urbanim. U svaki komad nakita udahnuta je jedna nota ljubavi i nostalgije što ga čini jednostavno posebnim. Nakit “Đenita” rođen je zahvaljujući mukotrpnom i vještom traganju za neobičnim materijalom i vintage nakitu u mnoštvu veselih , konfuznih i decenijama zaboravljenih starih kutija, pronađenih na mnogobrojnim milanskim mercatinima. Velika strast u potrazi za vintage materijalima, koji su sakupljani zaista sa velikom ljubavlju, a koji bi poslije bili transformisani, redizajnirani uz pomoć raznih tehnika i uvijek novih ideja, u jedan novi – stari modni dragulj, malo pomalo iz hobija prerastao je u nešto više i obavezujuće.

Kažu da je svaki komad nakita koji izrađujete, kreiran za ženu koja nije ograničena vremenom i prostorom… Odakle tolika strast i inspiracija?

Delihasanović: Inspiraciju tražim u ljudima, momentu… Velika strast prema nakitu još od djetinjstva na neki način me i ponukala da počnem sa izradom istog isključivo ovom vrstom tehnike i da spojim nespojivo, da raskinem taj jaz između starog i novog i dam neki svoj pečat. Svaki komad nakita kreiran je za ženu koja je u stanju vidjeti i nešto dalje od same kreacije, da prepozna u jednostavnosti – bogatstvo materijala nove emocije, strasti za izradom svakog komada posebnog, koje je rođeno iz radoznalosti otkrivanja ljepote davnog zaboravljenog nakita u fiokama naše prošlosti.

Da li je moguće uspješnu karijeru izgraditi bez konstantnog usavršavanja i sticanja novih znanja i vještina?

Delihasanović: Naravno da nije. Konstantna nadogradnja prvenstveno sebe kao ličnosti, potom usavršavanja novih znanja jako je bitna da biste bili uspješni u onom što radite i da biste zadržali povjerenje sadašnjih i stekli povjerenje budućih klijenata.

Često putujete, kako uspijevate uskladiti život na relaciji Sarajevo-Milano?

Delihasanović: Za sve u životu je jako bitna organizacija i sinhronizacija. Sarajevo je moj rodni, a Millano grad koji mi je pružio mogućnost da se dokažem u poslovnom smislu, tako da se uvijek rado i vraćam i odlazim.

Od koga ste dobili najbolje poslovne savjete i čije kritike i sugestije najviše uvažavate?

Delihasanović: Zanimljivo pitanje, u mom slučaju jako važnu ulogu igraju moji klijenti, naravno nisam sujetna tako da svaki dobronamjeran savjet od iskrenih ljudi vrlo rado uvažavam.

Šta čini dobru komunikaciju na društvenim mrežama jednog brenda kao što je nakit „Đenita Gioielli”?

Delihasanović: Vrlo važna je ta neposredna interakcija sa „publikom“ na društvenim mrežama, jako sam aktivna i to je pored kvaliteta proizvoda 50 posto bitan faktor.

Tri osobe koje su uvijek uz Vas i koje su najzaslužnije za Vaš uspjeh?

Delihasanović: To su, prije svega, moj otac i muž, a osoba najzaslužnija za moj uspjeh i koja je moja zvijezda vodija u svemu jeste moja Mama koja, nažalost, više nije među nama…

Šta biste savjetovali ženama koje tek počinju profesionalni put? Šta je najvažnije u izgradnji uspješne karijere?

Delihasanović: Savjet je da budu samo svoje, da ne teže da budu neko drugi, da budu uporne i da se naoružaju jakom voljom i strpljenjem. Uspjeh ne dolazi serviran na sto!

Vaša životna filozofija?

Delihasanović: Privilegija je u životu biti ono što jesi!