Crnogorska vinarija “13. Jul Plantaže” ove godine obilježava 55. jubilej postojanja i pravljenja nekih od najpoznatijih vina u regiji i šire.

Vinarija je ovu godišnjiicu u svečanoj atmosferi proslavila i u Sarajevu, u Hotelu Hills, predstavljajući vina premium kvalitete: bijelo, lagano vino Malvazija i Epohu, crveno vino, nastalo miješanjem dvije čuvene francuske sorte – Cabernet Sauvignon i Merlot.

Kompanija “13. Jul Plantaže” prenosi tradiciju crnogorskog vinogradarstva i vinarstva, praveći međurodno priznata vina koja nastaju od grožđa iz jednog od najvećih vinograda u Evropi, Ćemovskog polja.

Tokom postojanja, Plantaže su osvojile brojna priznanja na međunarodnim vinskim manifestacijama, a samo u 2017. godini osvojile su 30, među kojima se ističu: Decanter World Wine Awards, Asia Wine Awards, Mundus Vini, AWC Vienna i BIWC Sofia.

U ovoj godini, vinarija je također nagrađena sa više od 40 medalja, što ujedno predstavlja i najveći uspjeh u istoriji kompanije.

Tokom večeri, vinarija je podsjetila i na dvije etikete iz novije generacije, crveno vino Vladika i bijelo vino, Pro Anima Pinot Blanc.

Veselin Đurišić, direktor prodaje i marketinga, istaknuo je:

– Sa nama je bio veliki broj prijatelja sa kojima smo proslavili značajni jubilej Plantaža. Okupili smo naše partnere i saradnike iz BiH i Sarajeva s kojima smo od srca željeli da podijelimo sretne trenutke. Iskreno se nadamo da će oni sa nama biti još dugi niz godina i da će nas sve i dalje pratiti sreća, uspjeh i dobro zdravlje.

Mnogobrojni gosti su uz kapljicu odličnih vina i priređeni muzički program uživali u domaćinskoj večeri koju su za njih u Sarajevu pripremile “13. Jul Plantaže”.