Zbog svojih šašavih kulinarskih kombinacija u emisiji “Nigellinizalogaji i uvjeravanja kako žene mogu da budu glamurozne i za štednjakom, kao i da su ženske obline OK, poznata televizijska kuharica Nigella Lawson stekla je armiju poklonika širom svijeta.

Slavna Britanka stekla je nadimak “kraljica kuhinja” i to joj niko ne može poreći. Poslije devet objavljenih knjiga o kuhanju, koje se prodaju širom svijeta, domaćice, ali i one koje to nisu, kunu se u njene recepte.

Evo jednog od stotina njenih recepata za odličnu čorbu sa škampima:

Potrebno je: 25 g maslaca, 150 g ljutike oguljene i sitno isjeckane, 2 česna bijelog luka oguljena, zgnječena i sitno izrendana, so i svježe mljeveni crni biber, 450 g glava, nogu, repova i ljuštura škampa ili malih škampa, 800 g zrelog paradajza isjeckanog, 400 ml riblje ili svijetle pileće supe, 1 kašičica šećera, 200 ml punomasne ili obične neutralne pavlake, 2 kašike rakije (po želji, ali obogaćuje ukus), 1 kašika sjeckanog peršuna.

Krutoni: 75 g majoneze, 1 česno bijelog luka oguljenog, zgnječenog i sitno izrendanog, 12 kriški bageta.

Postupak pripreme:

Istopite maslac u tavi na srednjoj vatri i kada počne da pjeni, dodajte ljutiku i bijeli luk. Začinite solju i biberom, poklopite tavu i dinstajte ljutiku i bijeli luk na tihoj vatri sedam, osam minuta.

Dok se ljutika dinsta, uz pomoć oklagije isijecite glave i ljušture škampa na manje dijelove. Ne treba da budu previše usitnjeni, ali što ih više lomite, dobit ćete više ukusa.

Kada je ljutika omekšala, dodajte izlomljene glave i ljušture škampa. Pržite ih na srednjoj vatri, nepokrivene, redovno miješajući, 6-8 minuta ili dok ne osjetite miris pečenih ljuštura koje počinju da rumene.

Dodajte paradajz, supu i šećer, i kuhajte na jakoj vatri 10 minuta ili dok paradajz potpuno ne omekša. Prespite čorbu u blender i meljite nekoliko minuta da razlomite ljušture.

U međuvremenu, pripremite krutone. Pomiješajte majonezu i bijeli luk u posudi i prepecite hljeb sa obje strane.

Procijedite samljevenu mješavinu sa škampina kroz cjediljku u čistu šerpu i stavite je na srednju vatru. Dodajte neutralnu pavlaku i rakiju (ako želite), začinite solju i biberom i lagano kuhajte čorbu dok ne prokuha. (Možda ćete morati da dodate još malo šećera, ukoliko koristite paradajz iz konzerve.)

Pospite peršunom i poslužite odmah sa kriškama prepečenog bageta premazanih majonezom sa bijelim lukom.