Kirsten Tibballs najpoznatija je australska i međunarodno priznata slastičarka i stručnjakinja za čokoladu. Upravo iz navedenih razloga u Masterchefu je dobila i nadimak “Kraljica čokolade”.

Posljednjih 30 godina posvetila je svojoj strasti i ljubavi prema slasticama, prvenstveno se koncentrirajući na edukaciju o pronalaženju najboljih sastojaka i na njihovu najbolju primjenu.

Njena višeslojna karijera donijela joj je rezultate, prije svega na Svjetskom prvenstvu slastičara u Las Vegasu, gdje je zbog svoje čokolade prepoznata kao najbolja na svijetu, dok je zlatnu medalju osvojila na Slastičarskoj olimpijadi u Njemačkoj.

Članica žirija bila je na svjetskim takmičenjima “World Chocolate Masters” u Parizu, “The Patisserie Grand Prix” u Japanu i na “World Chocolate National selections” u Londonu.

Uz sve navedeno, svestrana Kirsten osnovala je i kulinarsku školu u Melbourneu – Savour Chocolate & Patisserie School, objavila dvije kuharice, napravila i razvila aplikaciju, a svoje znanje i vještinu u međuvremenu dijeli na putovanjima diljem Evrope i Azije.

Od mnogih recepata ove slavne slastičarke izabrali smo – čokoladne čupavce. Evo kako ćete ih pripremiti: 

Čokoladni biskvit: 235 g jaja, 1 kašičica paste od vanilije, 125 g šećera, 100 g običnog brašna, 20 g kakaa u prahu, 4 g soli, 25 g neslanog maslaca.
Džem od maline: 140 g zaleđenih malina, 115 g šećera, 30 g tekuće glukoze.
Čokoladni sirup za umakanje: 240 g šećera, 240 ml vode, 90 g kakaa u prahu, 40 g džema od maline.
Kokosova glazura: 180 g nasjeckanog kokosa, 25 g kakaa u prahu.

Postupak pripreme:

Čokoladni biskvit

Jaja, vaniliju i šećer u posudi mikserom mutite dok ne dobijete pjenu. Zatim brašno, kakao u prahu i so umutite kašikom. Otopite maslac i dodajte malo pripremljene smjese za biskvit. Stavite smjesu za biskvit u četvrtasti lim dužine 160 mm i u rerni sa ventilatorom pecite na 165 stepeni 30 do 35 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kad se smjesa ohladi, prekrijte je plastičnom folijom i stavite u zamrzivač. Smjesa za biskvit u zamrzivaču može stajati nekoliko sedmica.

Džem od maline

Maline, šećer i glukozu stavite u lončić i miješajući prokuhajte. Zagrijte dok ne dostigne 103 stepena Celzijusa ili, ako nemate termometar, provjeravajte džem dok ne dobije gustoću pekmeza. Izvadite džem iz lončića i stavite ga u posudu. Prekrijte je plastičnom folijom koja dodiruje površinu džema. Ako nemate vremena, možete upotrijebiti i kupovni džem.

Čokoladni sirup za umakanje

U lončiću prokuhajte šećer, vodu, kakao u prahu i džem od maline. Miješajte kašikom i kad se sve sjedini, ostavite sa strane da se ohladi. Sirup se može napraviti do četiri dana unaprijed i držati u frižideru ili zamrzivaču.
Kokosova glazura
Kokos i kakao u prahu rukom izmiješajte u posudi.

Spajanje

Izvadite biskvit iz zamrzivača i nazubljenim nožem odsijecite vrh. Dok je još zamrznut, biskvit narežite na devet jednakih porcija. Drškom kašike u sredini svakog biskvita probušite rupu, ali ne do kraja. Napunite ga džemom od maline koristeći kašiku ili vrećicu za šlag. Svaki napunjeni biskvit umočite u čokoladni sirup i kokosovu glazuru. Kolač u nepropusnoj posudi može dva dana stajati na sobnoj temperaturi.